După o pauză de doi ani, Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău a reluat simpozionul dedicat piscurilor vieţii culturale, ştiinţifice, sociale pe care le-a dat această parte de ţară.

Dacă în 2015 interesul a fost centrat pe o singură personalitate, din sfera artistică – pictorul Dimitrie Berea –, anul acesta coordonatorii proiectului (Romulus-Dan Busnea şi Mihaela Băbuşanu) au propus să se vorbească despre un creator de patrimoniu cultural – arhitectul George Sterian (1860, Iaşi – 1936, Bacău) – şi despre un reprezentant al istoriei militare şi al memorialisticii deopotrivă – generalul Radu R. Rosetti (1877, Căiuţi, jud. Bacău – 1949, închisoarea de la Văcăreşti).

O bună prezentare îi face primului Lucian Predescu în cunoscuta enciclopedie a sa din 1940, dar uită să menţioneze că George Sterian este fondatorul, în 1906, al revistei „Arhitectura”.

PUBLICITATE

Acţiunea din Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost prilejul evidenţierii câtorva dintre priorităţile turismului local: „Judeţul se sprijină pe umerii acestor iluştri înaintaşi, care merită admiraţia noastră” (Silviu-Ionel Pravăţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean); „Revelaţiile valorilor locului ne pot fi împărtăşite şi azi, prin forme specifice” (Sorin-Gabriel Ailenei, Instituţia Prefectului – judeţul Bacău); „Noi, băcăuanii, nu ştim să ne promovăm valorile, aşa cum am văzut că se întâmplă în străinătate” (Iulian Pintilie, director adjunct al Serviciului); „Ne preocupă lărgirea conceptului, prin identificarea căilor de a dezvolta turismul universitar” (Carol Schnakovszky, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău); „Să învăţăm de la personalităţile din perioada interbelică respectul pentru monumentele istorice” (Ioan Dănilă); „Se cuvine să evadăm din cercul barbar al geniilor triste despre care vorbea cândva George Bacovia” (Petre Isachi).
Invitatul special al manifestării a fost dramaturgul Viorel Savin, iar ambianţa muzicală a fost asigurată de Cvartetul „Blue”(Antonia Solomon, Andreea Duma, Anastasia Văcaru şi Tiberiu Ghidu, coordonaţi de prof. Codrin Stan) al Colegiului de Artă „George Apostu” din Bacău.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ