Dupa cum se cunoaste, in mare graba, in ultimele zile a perioadei de inscriere, primarul Romeo Stavarache, dupa o vizita fulger la Chisinau, a inscris Bacaul in competitia pentru desemnarea municipiului Capitala Culturala Europeana, in anul 2021. Fara prea multe consultari cu toate institutiile de cultura din Bacau, cu alte organisme ale administratiei locale, cu atât mai putin dezbaterii publice, a fost desemnat un colectiv care sa elaboreze proiectul cultural, sa raspunda la chestionarul trimis de Ministerul Culturii, in calitate de organizator principal al competitiei, pe plan national. Manager general al proiectului a fost desemnat directorul Teatrului Municipal “Bacovia”, Anca Sigartau. In concurs s-au mai inscris, in ordine alfabetica, orasele Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timisoara, Târgu Mures.

Vineri, la sediul Bibliotecii Nationale a României, a avut loc stabilirea listei scurte a oraselor preselectate pentru obtinerea acestui titlu. Au participat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, Steve Green, presedintele juriului de experti care evaluaeaza candidaturile oraselor, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene. Intr-o conferinta de presa, s-a anuntat lista cu cele patru orase care au intrat in finala. S-au calificat, asadar, orasele Timisoara, Baia Mare, Cluj-Napoca si Bucuresti. Proiectele fiecarui oras vor fi analizate in perioada urmatoare, astfel ca, in septembrie 2016, se va sti orasul câstigator din partea României.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, am contactat-o pe Anca Sigartau, director al Teatrului si responsabil al echipei care s-a ocupat de proiect. “Am auzit, stiu de decizie, pe care ne-o asumam. Noi toti avem a ne reprosa foarte multe lucruri. Cu toate ca se stia din 2008 (!) de aceasta intentie de a candida, nu s-a facut nimic in domeniul culturii, cultura nu a avut o finantare corespunzatoare, nu a existat o linie de credit destinata culturii. Apoi, este vorba si de atitudine, efectiv nu s-a vrut, proiectul nu a fost sustinut de toti factorii, nici presa nu a acordat atentia la care ne asteptam. Spuneti ca a fost vointa politica (decizia de a inscrie Bacaul in aceasta competitie – s.n.), insa vointa politica se traduce in bani, in mobilizare, in investitii. In toti acesti ani nu s-a facut nimic, ce mai puteam face noi in doua-trei luni? Oamenii care sunt revoltati acum, nemultumiti de acest esec, tocmai ei nu au intreprins nimic. Toate celelalte orase care au concurat s-au pregatit, au investit, au pregatit echipe de management cultural, au mobilizat forte. Daca se vrea sa se arunce vina doar pe Sigartau, sunt liberi sa o faca! Sigur ca a fost un risc, insa ni l-am asumat, am vrut sa facem ceva, sa iesim din mediocritate. In final, vreau sa va spun ca eu nu-l vad ca pe un esec, este un alt punct de pornire, ca pe un inceput al unei noi strategii in domeniul culturii.”

În 2021 vor fi trei capitale – una dintre Serbia sau Muntenegru, una din Grecia si una din România.
Dupa ce proiectul “Bacau – Capitala Culturala Europeana 2021” a devenit public pe diferite bloguri, ziare online, s-a dezlantuit o adevarata furtuna de critici. (vezi si desteptarea.ro, varanus-varanus blogspot.ro). Mai mult, scriitorul Val Manescu initiaza un protest, la care se raliaza si alte persoane din mediul cultural bacauan si inainteaza, joi, 10 decembrie, o Scrisoare deschisa catre ministerul Culturii, prin care se cere retragerea dosarului prezentat de Primaria municipiului Bacau. Era cu doar o zi inainte de a se intruni juriul care avea misiunea sa selecteze cele patru orase care ramâneau in competitie, din cele 14 inscrise. Redam câteva din argumentele cuprinse in Scrisoarea deschisa: “Pentru modul superficial de concepere si redactare, pentru lipsa argumentelor realiste si pentru erorile gramaticale flagrante, pentru exagerarile si neadevarurile sustinute în spriinul acceptarii candidaturii, precum si pentru lipsa totala de transparenta si de comunicare cu propriii cetateni, solicitam retragerea dosarului prezentat de Primaria Municipiului Bacau.”

Din pacate, raul fusese facut, initiativa fiind tardiva, insa aduce in fata opiniei publice modul inadmisibil, neprofesionist, bataia de joc la care a fost supus Bacaul la nivelul intregii tari, prejudiciul moral si de imagine fiind incalculabil pe termen lung. Nu faptul ca nu ne-am calificat este grav, ci modul in care ne-am prezentat. Credem ca responsabilii acestui dezastru trebuie, sunt obligati, sa explice bacauanilor ce s-a intâmplat. Si, mai ales, DE CE.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Poate marii oameni de cultura din Bacau se gandesc sa iasa din mediocritatea si orgoliile lor vreodata, Sigartau incearca, cateodata ii si reuseste, sa ne scoata din conditia de targ meschin si fara viziune pentru locuitori.

  2. N-am intrat niciodată și nici nu intenționez, dar dacă ai un blog care se numește varanus-varanus ori ai 4 doage lipsă ori trebuie să spui același lucru de mai multe ori ca să te înțeleagă interlocutorii

  3. Cativa postaci incearca sa te mai cosmetizeze madam! Dar voi, cei doi, sunteti cei fara scrupule! Ati constituit un grup infractional in jurul vostru! Speram sa mergeti la DNA, cat mai repede! Ati destabilizat bugetul local, ati dat TEPE unor oameni care v-au muncit la SUSANEAUA din vara! DESTITUIREA! Primarule poti sa faci asta? Daca nu mergi cu ei!

  4. Cu ce drept vine această persoană (era să spun individă) să afrime despre Bacău că este un oraș mediocru!? Oare nu datorită locuitorilor acestui oraș își primește salariul și nu tot datorită lor are bani din care își finanțează proiectele care nu sunt decât un paravan pentru interesele personale? Cu ce am greșit noi, băcăuanii, că ne-am pricopsit cu așa o pacoste care ne strică imaginea sistematic, mai nou și la nivel național? Dacă tot îi place să joace rolul victimei, să caute un rol într-o piesă, pe care, eventual, să o regizeze tot ea și așa vom fi toți mulțumiți: noi vom avea o scenă culturală (așa mediocră cum e ea) mai curată și o mare artistă va primi, în sfârșit, locul pe care îl merită în arta dramatică românească.

LĂSAȚI UN MESAJ