Actualele opt regiuni de dezvoltare ale României au cele mai mari sanse sa devina, în configuretia curenta, viitoarele opt regiuni administrative ale României. Acest lucru ar urma sa se intâmple chiar la sfârsitul acestui an.

Diferentele de dezvoltare de la o regiune la alta sunt foarte mari. Daca ne referim doar la Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, în regiunea Bucuresti-Ilfov este peste dublul celei mai prospere zone din România, Banat, care, de asemenea, este de aproape doua ori peste Moldova.

Astfel, în Bucureşti-Ilfov, PIB per capita a fost calculat de Insitutul National de Statistica la 13.213 euro, cifra comparabila cu a Slovaciei. Regiunea Vest are 6.281 euro, iar regiunea Nord-Est, cea mai saraca, are un PIB per capita de 3.421 euro.

PUBLICITATE

In Bacau se aduna jumatate din profitul celor mai bune companii din Regiune

Si in interiorul regiunilor exista diferente semnificative intre actualele judete. Astfel, in Regiunea Nord-Est, desi Iasiul este considerat favorit pentru a deveni capitala viitoarei regiuni Nord-Est, cele mai profitabile companii sunt cele din judetul Bacau. Astfel, cea mai profitabila companie din cele sase judete (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) este firma Dedeman, care a înregistrat anul trecut un profit de 58,1 milioane de euro si a avut o cifra de afaceri de 541,7 milioane de euro.

Judetul Bacau este lider detasat in regiune în ceea ce priveste primele cinci cele mai profitabile companii, cu un total de 133,5 milioane de euro si cu o cifra de afaceri cumulata ce se apropie de un miliard de euro, adica jumatate din realizarile intregii Regiuni Nord-Est. Dupa Dedeman, cele mai profitabile firme sunt SIF Moldova (30,8 mil. euro), Spedition UMB (21,2 mil. euro), Tehnostrade (16,5 mil. euro) si Popasul Trebes (6,9 mil. euro).

Cel mai notabil profit al unei firme din judetul Iasi este cel al Delphi Diesel Systems România, cu 27,3 milioane de euro si o cu o cifră de afaceri de 145,5 milioane de euro. În total, primele cinci firme din Iasi au realizat anul trecut un profit de 54,88 milioane de euro si o cifra de afaceri cumulatea de 600 de milioane de euro. Altfel spus, profitabilitate si cifra de afaceri de doua ori mai mici decât in Bacau.
La polul opus judetului Bacau se afla judetul Botosani, acolo unde primele cinci companii ordonate în functie de profit au realizat în total un profit de doar 8 milioane de euro.

Judetul Bacau este lider detasat in regiune în ceea ce priveste primele cinci cele mai profitabile companii, cu un total de 133,5 milioane de euro si cu o cifra de afaceri cumulata ce se apropie de un miliard de euro, adica jumatate din realizarile intregii Regiuni Nord-Est.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Bacaul pierde din regionalizare. Castiga Iasi-ul si Piatra. Dar este clasa politica din Bacau implicata suficient ? Singura agentiu regionala care era la Bacau – cea de mediu – a fost desfiintata. Orice institutie la nivel regional este un castig.

LĂSAȚI UN MESAJ