La Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, din satul Prăjești, comuna Măgirești a avut loc, zilele acestea, lansarea volumului „Bacăul în anii Primului Război Mondial. 100 de ani de România”, semnat de Liliana Adochiței și publicat cu ajutorul Consiliului Județean Bacău.

La eveniment au participat autorități județene și autoritățile locale din Măgirești, dar și din comunele și orașele din zonă (Moinești, Târgu Ocna, Poduri, Slănic Moldova, Zemeș, Dărmănești, Dofteana), reprezentanți ai Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Montpesa, membrii ai Fundației culturale Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, reprezentanți ai Cultului Eroilor Măgirești „Regina Maria”, elevi, iubitori de istorie, localnici. Invitați speciali au fost prof.univ.dr.Cătălin Turliuc, alături de prof.univ.dr.Constantin Parascan, care a lansat cartea „Bojdeuca Ion Creangă din Țicău-Iași la Centenar”.

Consiliul Județean Bacău și autoarea Liliana Adochiței și-au propus să prezinte cititorilor informații inedite legate de viața politică, economică și socială a județului, între anii 1914-1918, precum și rolul Bacăului în realizarea Marii Uniri. „Evenimentul deschide seria manifestărilor dedicate Centenarului, volumul «Bacăul în anii Primului Război Mondial. 100 de ani de România» urmând să mai fie lansat, pe 24 octombrie, la Muzeul de Istorie «Iulian Antonescu» din Bacău, în data de 30 octombrie, la Palatul Administrativ Bacău, pe 31 octombrie, la Școala Gimnazială «Miron Costin» Bacău, pe 28 noiembrie, la Colegiul Național Pedagogic «Ștefan cel Mare» Bacău. Prima lansare a fost în comuna Măgirești, pentru că am vrut să fiu acasă”, a declarat prof. dr. Liliana Adochiței.

În ultimii ani, măgireștenii tot au avut parte de manifestări care de care mai inedite, de la lansări de carte, la spectacole și întâlniri cu artiști consacrați. „Este a XIV-a ediție a manifestării tradiționale Personalități ale culturii române în dialog cu urmașii răzeșilor găzari. Tema sub care s-au derulat activitățilea fost: România la Centenar, Bacăul la Centenar, Bojdeuca Ion Creangă din Țicău – Iași la Centenar”, a precizat primarul din Măgirești, ing. Ionică Câdă.

Alte articole