26 aprilie 2024
ActualitateBacăul a găzduit Conferința Rețelei de Dezvoltare Urbană

Bacăul a găzduit Conferința Rețelei de Dezvoltare Urbană

Municipiul Bacău a fost, luni, 21 mai, gazda unui eveniment la nivel înalt, organizat la inițiativa Comisiei Europene: Conferința Rețelei de Dezvoltare Urbană. Au venit în Bacău reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai Ministerului Fondurilor Europene, precum și alte părți interesate.

Au fost prezenți primarii a 39 de orașe reședință de județ, dar și comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu, premierul Viorica Dăncilă și patru membri ai cabinetului său: ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și ministrul Transporturilor, Lucian Șova. De asemenea, evenimentul a prilejuit vizitarea a două dintre proiectele susținute cu fonduri europene din Bacău, cel al modernizării Insulei de Agrement și proiectul modernizării Observatorului Astronomic.



Conferința organizată în Bacău, pe tema tema „Investițiile urbane în Europa: provocare pentru schimbare”, s-a concentrat pe implementarea sprijinului acordat de UE pentru dezvoltarea urbană durabilă integrată în perioada 2014-2020 și după anul 2020, precum și pe modalitatea în care fondurile UE modelează peisajul urban în prezent și în viitor. Structura și rezultatele Programului URBACT, care reglementează obținerea de fonduri în acest domeniu, au fost prezentate evenimentului.

„Misiunea Rețelei de Dezvoltare Urbană, creată și gestionată de Comisia Europeană, este de a revizui implementarea fondurilor europene în orașele Europei, de a sprijini schimbul de informații între orașe privind dezvoltarea urbană durabilă integrată și acțiunile inovatoare urbane, dar și de a promova dialogul direct între Comisia Europeană și orașe”, au spus organizatorii citați de ziarul Deșteptarea.

La rândul ei, Corina Crețu ne-a oferit principalele concluzii referitoare la tema centrală a evenimentului. „În orașe, a spus comisarul european, se concentrează cele mai multe posibilități de finanțare și dezvoltare, dar și cele mai mule provocări. Politica de coeziune pentru perioada 2014 – 2020 are și o importantă dimensiune urbană, iar pregătirea în avans a unor proiecte este imperioasă. România are o alocare totală de 31 de milioane de euro din Fondul de restructurare și de investiții, iar o sumă importantă de aici merge direct în orașe. Există o evoluție pozitivă, dar sunt și câteva probleme, pe care le-am discutat deja cu primul-ministru”.

Totodată, Corina Crețu și premierul Viorica Dăncilă s-au întâlnit, ieri, și cu primarul Bacăului, cu alți reprezentanți ai autorităților locale și au apreciat pozitiv discuțiile cu ei. Temele abordate nu au ocolit proiectele specifice orașului și județului Bacău.

Care va fi viitorul Insulei de Agrement

Vizita în Bacău a oficialilor europeni și guvernamentali a început la proiectul de modernizare a Insulei de Agrement. Primul sosit la fața locului a fost chiar ministrul Apelor și Pădurilor, care împreună cu conducerea Administrației Bazinale de Ape (ABA) „Siret” a luat imediat pulsul proiectului aplicat acolo de câțiva ani, dar nefinalizat nici acum. Reprezentanții ministerului și ai ABA Siret sunt interesați în primul rând de luciul de apă din jurul Insulei de Agrement, de bazinul de apă care trebuie decolmatat și redat zonei de loisir. Băcăuanii știu că acum acolo crește o veritabilă pădure sălbatică, pentru că firma care a câștigat licitația pentru decolmatare nu a mai fost în stare să finalizeze lucrările.

La Insulă au ajuns apoi oficialii europeni și guvernamentali, s-au interesat de proiect și au ascultat ce măsuri va aplica Ministerul Apelor pentru rezolvarea problemelor. Despre proiect a vorbit și primarul Cosmin Necula, care a promis că Insula va deveni obiectiv de agrement la 31 decembrie 2018, deci în vara anului următor băcăuanii se vor putea bucura de ea pe deplin.
Asupra amănuntelor furnizate cu acest prilej vom reveni, însă, în detaliu, în alte ediții ale ziarului Deșteptarea.

De ce se văd mai interesant stelele din Bacău?

A fost, poate, dorința oficialilor care s-au aflat luni în Bacău de a afla un răspuns la această întrebare, dar și o ocazie pentru a înțelege cum un proiect finanțat cu fonduri europene, cel al modernizării Observatorului Astronomic „Victor Anestin” a fost dus cu bine până la final. Ei au vizitat, luni seara, și observatorul și au aflat amănunte privind acest proiect. Obiectivul turistic și științific este unul dintre puținele de acest fel din România și, în prezent, dispune de spații modernizate și de aparatură adecvată prezentării astrelor și fenomenelor specifice corpurilor cerești.

Dialog cu studenții din Bacău

Astăzi, 22 mai, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău va fi gazda dialogului cu cetățenii despre viitorul Europei și al politicii de coeziune, interlocutorii fiind Corina Crețu și Rovana Plumb. Evenimentul va începe la ora 10,30 și va fi moderat de jurnalistul Dan Cărbunaru, directorul site-ului Calea Europeană.ro. Corina Crețu a dezvăluit, luni, că dialogul va fi purtat cu studenții băcăuani, pe teme care vor viza, evident, modul în care România poate accesa mai eficient fonduri europene și modul în care tineretul de acum va putea beneficia în propria lui țară de condiții mai bune de studiu, dar și de muncă, pentru a nu mai prefera străinătatea.
De la această întâlnire vom reveni cu amănunte.

Comisarul european a tras de urechi guvernanții români

Și la reuniunea de la Bacău, dar mai ales printr-o recentă scrisoare adresată guvernului din România, Corina Crețu a făcut aprecieri asupra activității de atragere de fonduri europene. Au fost trecute în revistă și motivele care au pus piedică în acest domeniu. Primul domeniu criticat a fost cel al Transporturilor, pentru anul trecut. Până în prezent, s-a arătat, numai patru proiecte majore au fost depuse într-un interval de timp de patru ani. Recent, autoritățile române au anunțat o listă de proiecte majore de transport pe care doresc să le înainteze Comisiei în 2018, printre care și varianta rutieră de ocolire a Bacăului. „Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire spre a fi înaintate Comisiei, a scris Corina Crețu, dar îmi exprim îngrijorarea față de nivelul scăzut de maturitate al acestora”. Comisarul european a mai precizat că din această cauză țara noastră riscă „dezangajări imediate”.

Luni, în Bacău, premierul Viorica Dăncilă a declarat că lucrurile se vor redresa, că se lucrează la noi proceduri și norme legislative care să nu mai împiedice accesarea de fonduri europene și derularea proiectelor depuse pentru astfel de fonduri. Iar măsurile, unele deja aplicate, au fost apreciate deschis de unii dintre primarii prezenți la reuniune.
Și asupra acestor precizări și măsuri anunțate vom reveni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri