Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a deschis oficial competitia viitorilor chimisti ai României

Timp de sase zile, intre 17 si 22 aprilie, Bacaul este capitala incontestabila a Chimiei. Este locul in care se intâlnesc cei mai buni elevi din acest domeniu, profesori, academicieni, cadre didactice universitare si preuniversitare, cu ocazia desfasurarii Olimpiadei Nationale de Chimie, un eveniment special deoarece editia din acest an este una jubiliara – se implinesc 50 de ani de când se organizeaza aceasta competitie. Participa 370 de elevi, veniti din toate judetele tarii si din municipiul Bucuresti, alaturi de 47 de profesori insotitori. „Prin acest deosebit eveniment, celebram, de fapt, traditia, pasiunea, excelenta seriilor de elevi si de profesori, truda lor intemeietoare. Ne onoreaza sansa de a fi noi gazdele editiei jubiliare. Ne dorim ca toata stradania pregatirilor sa conduca la o buna derulare a activitatilor specifice acestei olimpiade. Le uram elevilor sa obtina rezultatele dorite si sa se bucure de fiecare experienta traita in acesta perioada. Apreciem sprijinul tuturor celor care s-au implicat in organizare si le multumim”, a declarat prof. Theodora Sotcan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

Academicieni si profesori universitari in Comisia Nationala a olimpiadei

PUBLICITATE

Tot cu aceasta ocazie, Bacaul este gazda si pentru oaspeti de seama, cei 56 de membri ai Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Chimie, personalitati marcante in domeniu, profesori de elita din intreaga tara. 11 dintre acestia sunt cadre universitare in institutii de invatamânt de prestigiu: academician Marius Andruh, de la Universitatea Bucuresti – presedintele comisiei, prof. Daniela Bogdan, inspector general in Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice – presedintele executiv al comisiei, prof. dr. Ioan Grosu, de la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca, prof. dr. Mihaela Hille Brand, de la Universitatea Bucuresti, prof. dr. Cristian Sorin Silvestru, de la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj Napoca, prof. dr. Ion Ion, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, conf.dr. Stefan Tomas, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, conf.dr. Adrian Birzu, de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, conf. dr. Vlad Andrei Chiriac, de la Universitatea de Vest Timisoara, sef lucrari dr. Ciprian Bogdan Jurca, de la Universitatea Bucuresti si sef lucrari dr. Mihaela Matache, de la Universitatea Bucuresti.

„Sunt printre olimpicii României la chimie de vreo 30 de ani. Am fost si eu, la rândul meu, olimpic la aceasta disciplina. Atunci când eram in liceu am participat mereu la aceasta olimpiada. Pe atunci nu se numerotau editiile, dar cred ca am fost olimpic in primele zece editii. Din 1985 am intrat in Comisia Centrala a Olimpiadei Nationale de Chimie, iar de vreo 10 ani sunt si presedintele acestei comisii. Anul acesta, am ales orasul Bacau pentru organizarea Nationalei de Chimie urmare a rezultatelor deosebite obtinute de elevii bacauani la editia anterioara. Deci este meritul lor, al lor si al tuturor: al orasului Bacau, al elevilor si profesorilor de aici. Am avut si am studenti foarte buni care vin din Bacau. Majoritatea pe care ii stiu sunt elevi ai doamnei profesor Mariana Rosenschein. Acum, fiind o editie speciala, am vrut sa ne fie alaturi si fosti elevi, fosti olimpici, fosti profesori, ca invitati. Multi dintre ei au ramas in tara si au facut cariere stralucite. Ma bucur ca si organizarea este foarte buna, cu oameni entuziasti, care chiar si-au dorit sa faca acest lucru, cu drag, nu din obligatie. Le urez succes participantilor.”
academician Marius Andruh, presedintele Comisiei Nationale a Olimpiadei Nationale de Chimie

[wonderplugin_gallery id=”498″]

Invitat de onoare, ministrul Educatiei Adrian Curaj

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Nationale de Chimie a avut loc ieri, duminica, 17 aprilie, incepând cu ora 18.00, la Teatrul de Vara „Radu Beligan”. Un adevarat spectacol, prezentat de profesorul de canto Andrei Ciobanu, din care nu au lipsit nici momentele artistice oferite de elevii Colegiului National de Arta „George Apostu”, discursurile si scenele emotionante in care s-au prezentat actualii olimpici, dar si fosti olimpici, acum studenti sau doctoranzi in tara sau in strainatate, specialisti in domeniul cercetarii, sanatatii sau in alte domenii. O sarbatoare a elevilor pasionati de chimie si a profesorilor preocupati de performanta, deschisa de Corul Colegiului National „Gh. Vranceanu” care a cântat, cu toata sala in picioare, Imnul României. Pe scena a urcat emotionata si eleva Miruna Belciu, de la acelasi colegiu, calificata in aceasta faza a olimpiadei. Au mai fost prezenti Ilie Birzu, primarul interimar al Bacaului, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, Consiliului Judetean, Prefecturii, dar si 25 de invitati speciali, printre care Adrian Curaj, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

„Fiind a 50-a editiei am vrut sa ii dam importanta cuvenita si sa invitam, aici, in Bacau, la deschiderea oficiala, fosti presedinti ai Comisiei Centrale a olimpiadei, fosti profesori, membri ai comisiei, fosti olimpici nationali si internationali, dar si invitati speciali: profesorul doctor inginer Sorin Rosca, presedintele Societatii Nationale de Chimie din României, care a fost câtiva ani presedinte al Comisiei Centrale, prof. dr. Luminita Vladescu, cadru didactic la Universitatea Bucuresti, de asemenea, fost presedinte al comisiei centrale, fosti olimpici internationali – Gabi Drochioiu, de la Universitatea «Al.I.Cuza» Iasi, Augustin Madalan, de la Universitatea Bucuresti, precum si elevi bacauani olimpici internationali, cum este Andrei Ursu, care acum este in Statele Unite ale Americii si care a transmis un mesaj inregistrat. Sunt cu totii angajati in aceasta manifestare si toti s-au gândit cu drag, nostalgie, entuziasm la aceasta deschidere a competitiei. Apreciem foarte mult munca profesorilor de chimie din Bacau, care an de an au obtinut rezultate remarcabile in olimpiadele nationale. Le uram tuturor succes si ne dorim sa fie o editie care sa ramâna in memoria tuturor.”
prof. Daniela Bogdan, presedintele executiv al Comisiei Nationale a Olimpiadei Nationale de Chimie

O competitie in forta

Pe parcursul olimpiadei, Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau va gazdui probele scrise (astazi, 18 aprilie), iar probele practice se vor organiza la Universitatea „Vasile Alecsandri” (marti, 19 aprilie). Doar elevii de clasa a XII-a vor sustine proba practica la acelasi colegiu gazda, „Vranceanu”. Miercuri, 13 aprilie, se va desfasura proba de baraj pentru selectia lotului national largit. Primii 6 elevi din clasamentul acestui lot vor participa la Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev”, care va avea loc in Federatia Rusa. Toti elevii din lot vor urma un program intensiv de pregatire si, in urma testelor pe care le vor sustine, se va stabili componenta echipei care va reprezenta România la Olimpiada Internationala de Chimie. „Organizarea unui asemenea eveniment a presupus mobilizarea intregii comunitati locale si, de fapt, a intregului judet. Ne sunt alaturi profesori, elevi, Universitatea «Alecsandri», care a facut tot posibilul pentru sustinerea probelor practice, multumim si autoritatilor locale, sponsorilor, tuturor celor care ne-au fost alaturi. Multumiri speciale si Primariei Bacau, care a alocat o suma importanta acestui eveniment, mai ales ca Olimpiada Nationala de Chimie inseamna si procurarea de substante si ustensile de laborator, unele dintre ele fiind achizitionate tocmai din Germania”, ne-a declarat si renumitul prof. Mariana Rosenschein, cadru didactic de chimie la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau, membru in comisia de organizare. Ceremonia de inchidere a Olimpiadei Nationale va avea loc joi, 21 aprilie, tot de la ora 18.00, la Teatrul de Vara „Radu Beligan”.

Lotul elevilor bacauani in competitie

In acest an, Bacaul va fi reprezentat in aceasta olimpiada de 20 de elevi. Acestia sunt: la clasa a VIII-a – Elena Mihaila (Scoala Gimnaziala „George Enescu” Moinesti – prof. Maria Condrea), Eliana Frigura (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Marinela Busteaga), Ana Maria Vârlan si Alexia Baluta (ambii de la Colegiul National „Ferdinand I” – prof. Silvia Bogdaneanu); la clasa a IX-a – Miruna Belciu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein), George Ungureanu Vranceanu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Nadia Savin) si Stefania Valeanu (Colegiul Tehnic „Ion Borcea” Buhusi – prof. Mihaela Rugina); la clasa a X-a – Raluca Malache, Gheorghe Munteanu si Daniela Ghinet (toti de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinesti – prof. Luminita Prajinaru), Gabriela Iftimescu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Nadia Savin), Alexandra Pravat (Colegiul National „Ferdinand I” – prof. Silvia Bogdaneanu), Madalina Popa (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein) si Larisa Vieru (Colegiul National „Gr.Moisil” Onesti – prof. Anicuta Nica Serban); la clasa a XI-a – Andrei Tanasov (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein), Tudor Hirlea (Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinesti – prof. Luminita Prajinaru) si Teodora Zahiu (Colegiul National „Gr. Moisil” Onesti – prof. Anicuta Nica Serban); la clasa a XII-a – Raluca Darauta (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Mariana Rosenschein), George Umbrarescu (Colegiul National „Gh.Vranceanu” – prof. Marinela Busteaga) si Dana Grozavu (Colegiul National „Gr. Moisil” Onesti – prof. Gabriela Terchescu).

„ Pentru profesorii de chimie preocupati de activitatea de excelenta si pentru elevii pasionati de acesta disciplina, anul acesta are o semnificatie aparte. Ne-am straduit sa asiguram conditiile necesare unei bune derulari a activitatilor complexe ale olimpiadei. Am beneficiat de consiliere, sprijin, intelegere si suntem recunoscatori tuturor celor care s-au implicat. Suntem pregatiti pentru o perioada care va avea tensiunea marilor competitii si ne dorim ca, la sfârsit, sa fim cu totii multumiti.”
prof. Laura Pruteanu, inspector specialitatea chimie la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau


loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. te uiti la ei ca la niste copii, dar reprezinta viitorii specialisti care vor fi motoarele de baza in multe fabrici . bravo lor, daca participa la o astfel de competitie inseamna ca au cu ce si confirma inca o data ca Romania detine in continuare un nivel ridicat de inteligenta nativa. pacat ca magarii de la consudere nu sunt in stare sa o tina in tara .

LĂSAȚI UN MESAJ