​Peste 727.000 de români sunt plecati din tara pentru o perioada mai mare de un an, potrivit datelor finale ale Recensamântului din 2011, facute publice de Institutul National de Statistica (INS). Cifrele emigratiei sunt insa subestimate, dupa cum arata chiar INS, din cauza imposibilitatii de a-i recenza pe cei plecati cu toata familia. Cele mai multe persoane care au ales sa plece din tara provin din judetele din Moldova. Practic, cinci din cele opt judete ale Moldovei ocupa primele 5 pozitii din topul românilor plecati, top condus de judetul Bacau (peste 57.000 de cetateni plecati), urmat de Neamt, Suceava, Iasi si Galati. In ceea ce priveste tarile in care românii au ales sa plece, Italia conduce detasat topul, fiind destinatia preferata de peste 41.800 de bacauani. Israelul, tara care in urma cu un deceniu sau mai bine era in topul destinatiilor persoanelor care voiau sa plece din Bacau si din tara, lipseste din top 20, chiar daca este evident ca evreii au plecat si au mai ramas aici doar 43.

”Totusi, cifra de 57.000 de persoane nu cuprinde decât o parte a numarului de emigranti externi. Sub-inregistrarea semnificativa a fost cauzata de faptul ca, la momentul recensamântului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu intreaga familie in strainatate si nici nu au existat alte persoane in tara care sa declare informatiile solicitate despre acestia.”

Eugenia Harja, directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau

PUBLICITATE

 

Satele catolice au furnizat mii de emigranti

Destinatiile spre care s-au indreptat pentru perioade indelungate bacauanii sunt, asadar, Italia (42.000), Spania (4340), Germania (1105), Franta (896), Marea Britanie (4372), Ungaria (642), Grecia (772), Belgia (645), Irlanda (440), SUA (319), Cipru, Canada, Olanda Austria, Portugalia, Danemarca, Elvetia, Suedia, Norvegia, Cehia, etc. Analiza pe grupe de vârsta a celor plecati arata ca sunt foarte multI cei care si-au luat si copiii cu ei, semn ca sederea in strainatate este pe termen foarte lung. “Cei mai multi bacauani care au plecat in strainatate provin din localitatile cu populatie majoritar catolica, unde familii intregi au emigrat si i-au atras si pe altii dupa ei”, spune directorul Eugenia Harja. Comuna Faraoani a pierdut aproape un sfert din populatie in ultimii zece ani, fiind urmata in clasament de Gura Vaii (23,1%), Luizi Calugara (22,5%), Parava (20,9%), etc. Din mediul urban, cea mai mare scadere a populatiei a avut-o Onestiul, care in ultimii zece ani a pierdut tot aproape un sfert din populatie, urmat de Buhusi, Bacau si Comanesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ