25 aprilie 2024
ActualitateBacăul de ieri și de azi. Cum a răsărit Luceafărul?

Bacăul de ieri și de azi. Cum a răsărit Luceafărul?

Raza de lumină ne întoarce în timp, cu aproximativ 50 de ani de la inițierea proiectului și 46 de la realizare. În urma vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Bacău, din mai 1970, s-a întocmit planul de urbanism care avea să transforme orașul vechi din temelii.

Ultramodernul complex comercial pe atunci, dotat apoi cu scări rulante și diaporame cu reclame proiectate seara spre trecători, a fost prima clădire care a schimbat perspectiva părții de vest a Străzii Centrale. Un proiect gândit să înlocuiască fostul cinematograf „Tineretului”, Restaurantul „Macul Roșu” și alte mici magazine, de la Hotelul Decebal construit în 1968, până la Parcul Trandafirilor.



Latura dinspre Teatru și Magazinul Bacăul începea și ea, să capete forme, prin ridicarea blocurilor cu 8 etaje, spre viitorul Hotel Moldova.

Magazinul Luceafărul, deschis publicului în decembrie 1975, a fost proiectat de arhitecta Rozela Burnea Georgescu, care, împreună cu echipa de la viitorul General Proiect, a mai semnat printre multe altele, proiectul sediului Procuraturii Bacău (1963), hanului turistic Măgura (1974), a impunătorului Hotel Moldova (1979), și sala Ateneu din Bacău,(1983).

 

Magazinul Luceafărul a fost modernizat între 1997- 1998, așa cum declara arhitectul Constantin Amâiei în cotidianul „Deșteptarea”, însă sistemele de protecție în caz de urgență nu se mai ridicau la nivelul cerut după evenimentele de la „Colectiv”.

A stat închis o perioadă de timp, în care s-au făcut investiții, pentru protecția împotriva incendiilor. Astăzi este funcțional. Vă invită la cumpărături.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri