duminică, 15 iunie 2025

Bacăul de altădată: imagine rară cu șantierul Magazinului „Luceafărul” și o stradă Nicolae Bălcescu cu totul diferită

Fotografia de arhivă surprinde o ipostază spectaculoasă și, astăzi, de nerecunoscut, a centrului vechi al Bacăului, realizată în perioada construcției Magazinului „Luceafărul” – una dintre cele mai mari investiții comerciale din orașul de dinainte de 1989.

În prim-planul imaginii, dominând peisajul urban, se află clădirea magazinului aflată în plin șantier. Cu un aer modern pentru acea vreme, având fațada curbată cu elemente de sticlă și beton, „Luceafărul” a fost gândit ca un veritabil „mall” al epocii comuniste, menit să concentreze oferta de produse alimentare, textile, încălțăminte și electrocasnice într-un spațiu comercial unic, generos.



Dar poate și mai remarcabil este contextul urban din jur: strada Nicolae Bălcescu, vizibilă în partea dreaptă a fotografiei, are o curbură firească, care astăzi nu mai există. În anii ’80, în timpul procesului de sistematizare a centrului orașului, arterei i s-a modificat complet traseul, fiind „îndreptată” , pentru a corespunde viziunii urbanistice socialiste.

Casele care bordau strada – atât pe stânga, cât și pe dreapta imaginii – au fost demolate în cadrul aceluiași proces de remodelare. În locul lor au apărut blocuri de locuințe, unele dintre ele cu funcții comerciale la parter, altele pur rezidențiale, toate având un stil arhitectural tipic anilor ’80.

În fundal, se poate observa densificarea urbană în plină desfășurare, cu blocuri de locuințe construite în cartierele din jurul centrului. Imaginea devine astfel un document vizual prețios despre transformările urbane radicale ale Bacăului în perioada comunistă.

Astăzi, puțini își mai amintesc cum arăta această zonă a orașului înainte de sistematizare. Fotografia din Arhiva Deșteptarea nu doar că păstrează memoria vizuală a unei epoci dispărute, dar ridică și întrebări despre identitate urbană, continuitate istorică și valoarea patrimoniului într-un oraș aflat mereu în tranziție.



spot_img