Din cei peste 200 de candidați înscriși în sesiunea specială a examenului de Evaluare Națională 2020, care a început astăzi, unul este din județul Bacău, din orașul Buhuși. Acesta nu a putut participa la sesiunea normală, care a avut loc la mijlocul lunii, întrucât atunci se afla în izolare la domiciliu.

Așadar, pe 29 iunie, candidații care participă în această sesiune specială au susținut prima probă, cea la Limba și literatura română. La Subiectul I, aceștia au primit un fragment din basmul popular „Cu Petrea Făt-Frumos, şteblă de busuioc, născut la miezul nopţii”, cules de Ovidiu Bârlea. Aici, cerinţele au cerut notarea de sinonime, menţionări şi explicaţii privind formarea unor cuvinte. La punctul B, elevii au avut de redactat o compunere în care să motiveze apartenenţa la specia literară „basm popular” a unui text dat, iar la subiectul III, accentul a fost pus pe un text de pe site-ul Muzeului Goleşti, din care candidaţii au avut de transcris elemente de sintaxă şi de gramatică. La punctul B, cerinţa a cerut redactarea unei naraţiuni în care copiii să prezinte o întâmplare petrecută într-o curte.

La nivel național s-au organizat 60 de centre de examen din 37 de judeţe, pentru această sesiune specială. Singurele judeţe care nu au niciun astfel de caz sunt Arad, Covasna, Ilfov, Mehedinţi şi Tulcea.

Marți, 30 iunie, va avea loc și a doua probă, la Matematică, iar primele rezultate vor fi afişate pe 2 iulie, până la ora 12.00. Candidații din această sesiune pot participa și ei la admiterea în liceu, care începe pe 2 iulie, unde, pentru calcularea mediei de admitere, rezultatele la Evaluarea Naţională cântăresc 80%, diferenţa fiind dată de notele din cei patru ani de gimnaziu.


PUBLICITATE