28 martie 2024
ActualitateBacaul are nevoie de centru de permanenta

Bacaul are nevoie de centru de permanenta

Lipsa unui spatiu, principala piedica

Noaptea si in weekend, unitatile de primire a urgentelor din spitale sunt aglomerate de pacienti cu afectiuni minore. Acestea ar putea fi tratate de medicii de familie in centre de permanenta. In municipiul Bacau nu exista insa niciun centru de permanenta, iar in judet sunt deschise doar doua. Pentru functionarea unui centru de permanenta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cheltuieste 18.000 de lei pe luna.

Pacienti cu raceli usoare, cu stari febrile sau deranjamente stomacale. Bolnavi care au nevoie de tratament injectabil noaptea sau in weekend. Astfel de cazuri aglomereaza inutil unitatile de primire urgente din spitale. Pentru aceasta situatie exista o solutie: centrele de permanenta. Acestea ar trebui sa asigure asistenta medicala si dupa terminarea programului din cabinetele medicilor de familie. Numai ca, in ultimii ani s-a tot vorbit despre necesitatea deschiderii unor centre, dar nu s-a concretizat nimic. Primele centrele de permanenta s-au infiintat in judetul Bacau in anii 2002 si 2003. Dupa câtiva ani, Ministerul Sanatatii a decis desfiintarea acestor structuri, argumentând ca plateste de doua ori pentru un pacient, odata in centrul de permanenta, iar a doua oara spitalului catre care este acesta dirijat de medicul de garda. Ultimul centru s-a inchis in 2008. Anul trecut s-au reinfiintat doua, la Stanisesti si Ghimes Palanca. Acestea asigura asistenta medicala in zona Podu Turcului si pe Valea Muntelui. In fiecare dintre acestea fac de garda, prin rotatie, câte 5 medici. Finantarea este asigurata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, suma platita lunar pentru cele doua centre fiind de 36.000 de lei. Plata se face la ora, indiferent de numarul de pacienti care se adreseaza centrului.



„Trebuie sa avem un spatiu amenajat pentru centrul de permanenta. Nu putem face garzi azi intr-un cabinet, mâine in altul, fiindca nu ar sti pacientii unde sa mearga. Ni s-a spus ca, dupa deschiderea Spitalului Municipal ni se va aloca acolo un spatiu. Unii dintre colegii mei sunt de acord sa asigure garzi. Am facut-o si când ne dadea Casa de Asigurari doar 50 de lei impozabili pe garda.”
Dr. Marilena Caliman, medic de familie

„In continuare suntem foarte aglomerati in compartimentele de urgenta, atât la copii, cât si la adulti. La Pediatrie vin cazuri de verificare a tratamentului recomandat de medicul de familie, cazuri simple de febra, viroze. Adultii se adreseaza la Urgente pentru verificarea tensiune sau cu varsaturi. Aceste cazuri ar putea fi tratate in centre de permanenta. Câd exista Spitalul de Pediatrie am facut nenumarate demersuri pentru reinfiintarea lor, dar toate s-au soldat cu esec.”
Dr. Aurelia Taga, director medical al Spitalului judetean de Urgenta Bacau

„In centre, garzile sunt de la intre orele 15.00 si 8.00 de luni pâna vineri. In weekend, o garda are 24 de ore. Cu decontarea suntem la zi. S-au platit serviciile efectuate in ianuarie, iar pentru februarie asteptam banii. Plata se face tot pentru luna precedenta.”
Alla Iuga, director de contractari la CJAS Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri