Numărul mare al orașelor candidate pentru obținerea titlului de “Capitală Europeană a Culturii 2021” demonstrează conștientizarea actului cultural ca instrument al creșterii economice și al dezvoltării, afirmă ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, referindu-se la finalizarea procesului de depunere și acceptare a candidaturilor, în urma căruia vor concura 14 orașe din România.

“Suntem plăcut surprinși de interesul manifestat de autoritățile locale, de cetățenii orașelor care și-au depus candidatura. Numărul mare al orașelor candidate demonstrează succesul de care această inițiativă se bucură în România, precum și faptul că diversitatea culturală deține un rol fundamental în crearea proiectului european. Interesul pentru cultură are și o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conștientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creșterii economice, al dezvoltării și generează prosperitate”, afirmă Vulpescu, într-un comunicat al Ministerului Culturii, transmis vineri AGERPRES.

El consideră că “felul în care au reacționat cetățenii, mobilizarea diverselor instituții, conlucrarea lor pentru întocmirea proiectelor fiecărui oraș, toate acestea sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare”.

PUBLICITATE

“Experiența căpătată acum, ideile promovate, proiectele întocmite pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros să le susțină. Sunt convins că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acțiuni practice, concrete, în susținerea proiectelor fiecărei comunități în parte, care să dovedească seriozitatea lor”, a mai spus ministrul Culturii.

PUBLICITATEPotrivit comunicatului, în urma analizării documentației depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș. Eligibilitatea dosarelor de candidatură ale acestor orașe a fost validată de experții Comisiei Europene.

Reuniunea de preselecție, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate, va avea loc în perioada 7 — 10 decembrie 2015. În prima jumătate a lunii noiembrie vor fi publicate informații suplimentare despre agenda reuniunii și planificarea prezentării candidaturilor de către orașele candidate.

Ministerul Culturii reamintește că a susținut și susține în mod echidistant candidaturile tuturor celor 14 orașe participante și va asista orașul care va câștiga competiția în organizarea și desfășurarea programului de evenimente, a proiectelor și inițiativelor menite să dea conținut concret statutului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

De asemenea, Ministerul Culturii salută inițiativa municipalităților participante și gradul înalt de profesionalism al echipelor de proiect, care a făcut ca un număr atât de mare de orașe să ajungă în competiția oficială. O asemenea implicare e benefică pentru cultură și pentru comunitățile locale și transmite societății un mesaj important, și anume valoarea de motor al dezvoltării pe care o poate avea cultura în societatea românească, mai precizează comunicatul.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Sa fim totusi realisti.

  Sansele pe care le are orasul Bacau sunt foarte mici, aproape de ZERO.

  Nu stiu a cui este ideea dar cei care s-au gandit la asta au vazut-o ca pe o oportunitate de a face cateva deplasari si/sau pentru a se lauda ca fac lucruri importante.

  Succes oraselor care merita a avea acest statut.
  Din pacate, asa cum se prezinta acum, Bacaul nu ar merita acest statut.

 2. EU STIU CUM A TRECUT BACAU PRESELECTIA: TREBUIA SA AIBA CEI MAI MULTI BOSCHETARI, AU VIZITAT SI SPITALUL NOU UNDE SE VINDECA ZILNIC DOAR AERUL SI FANTOMELE, AU MAI VAZUT SI CUM SE SPALA BACAUANII LA LIGHEAN LA 4-5 GRADE AFARA. DECI TOT CE ARE NEVOIE UN ORAS EUROPEAN.

 3. Normal, ce sa zica ministerul? A primit si inregistrat dosarele! La data de 7 Dec. cand va fi facuta publica lista scurta cu orasele candidate vom vedea! Bacaul nici nu va fi bagat in seama! Nici macar site dedicat candidaturii nu are! Cu ce sa se laude? Cu banii care au fost si nu mai sunt? Jazz? Cu Stavarache condamnat? Cu Sigartau care cauta facturi sa acopere gaurile? Cu Pandele care a bulit si Zilele Bacaului? Poate un Hram Cultural cu Marghiol si Boghitoiu sustinuti de Ababei si Tescaru!

LĂSAȚI UN MESAJ