In perioada 24-27 Octombrie, s-a desfasurat la Slanic Moldova, proiectul “Tinerii in viata comunitatii-Concursul National de Dezbateri Academice”, activitate finantata de Ministerul Tineretului si Sportului.

Proiectul a fost initiat si organizat de ARDOR MOLDOVA in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, C.C.D. Bacau, ARDOR Dobrogea, ARDOR Oltenia, NORDArdor si Consiliul National al Elevilor.

Persoana care a reprezentat CJE Bacau la aceasta competitie, a fost Teona Zaharia prim-vicepresedinte al acestei structuri si eleva la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau.

bc2Teona Zaharia, prim-vicepresedintele CJE Bacau, impreuna cu echipa sa, formata din Grejdan Elena Florentina si Ceposu Ioana-Marina, au ajuns in finala Concursului National de Dezbateri, in urma caruia s-au clasat pe locul II.

“Ma simt mandra ca am ajuns pana in finala, desi la inceput a fost greu, eu, impreuna cu echipa mea, ne-am unit fortele si in acel moment am fost de neoprit. Colegele mele de echipa, au fost incepatoare, dar acest lucru, nu le-a oprit optimismul si determinarea de a munci cat mai mult pentru motiuni. S-a dovedit ca te poti clasa si poti invata cum se dezbate, inca de la prima competitie.

Consider, ca mixarea echipelor a fost o idée geniala, deoarece nu s-a mai pus accent pe competitite, ci pe invatare, intercunoastere si lucru in echipa. Vreau sa le multumesc doamnei Camelia Rancu Inspector pentru Educatie Permanenta si Mentorat, doamnei Adriana Ciorcila, profesor coordinator CJE Bacau si profesor la C.T. “Anghel Saligny” si nu in ultimul rand, tin sa-i multumesc doamnei Carmen Zaharia, formator CNE, vicepresedinte ARDOR MOLDOVA si formator al profesorilor arbitri prezenti. In concluzie, a fost o experienta minunata pe care o recomand tuturor” a mentionat Teona Zaharia.

Bacaul a fost reprezentat de catre elevii de la Colegiul Economic “Ion Ghica”, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, C.N. “Gh. Vranceanu”, C.N. “D. Cantemir” Onesti, C.N. “Costache Negri” Tg. Ocna si de C.N. “Fedinand I” .

Din echipa ce s-a clasat pe locul III, a facut parte Ciocirlan Andrei, elev la C.N. “D. Cantemir” Onesti

In cadrul concursului, echipele au fost mixate, astfel incat sa nu se mai puna pret pe competitie ci pe realizarea unor dezbateri cat mai bune si pe invatarea formatului WS.

In prima zi, au fost meciurile ce decideau ce echipe se vor clasa in sferturi.

Elevii au avut de dezbatut 3 motiuni, 2 pregatitie si una impromptu.

“Acest Parlament ar trimite parintii la scoala”-pregatita

“Acest Parlament ar desfiinta sistemul traditional de notare”-pregatita

“Acest Parlament ar sanctiona actele de violenta din scoli cu orele de munca in folosul comunitatii”-impromptu

In cea de a II-a zi, elevii au avut de dezbatut in:

Sferturi: A.P. crede ca CNE(Consiliul National al Elevilor), ar trebui sa descurajeze concursurile de miss/ mister din licee.

Semifinala: “Acest Parlament ar trimite parintii la scoala”

Finala: “Acest Parlament ar desfiinta sistemul traditional de notare”.

La concurs au fost prezenti, domnul consilier al Ministrului Educatiei Nationale, Romeo Mosoiu si domnul Inspector Scolar General Adjunct, Ion Balcan.

Concursul a fost un real succes, deoarece, zeci de elevi, au invatat cum sa dezbata la un nivel academic.


PUBLICITATE