14 aprilie 2024
CulturăBacauanul Sorin Zlat a câstigat Marele Premiu la Jacksonville Jazz Piano Competition...

Bacauanul Sorin Zlat a câstigat Marele Premiu la Jacksonville Jazz Piano Competition 2015

Sorin Zlat a studiat vioara si clarinetul la Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau, promotia 2008, este absolvent al Facultatii de Muzica „George Enescu” Iasi, sectia clarinet, si masterand la Universitatea de Muzica din Bucuresti, sectia jazz-instrument pian.

Saptamâna trecuta, Sorin Zlat a participat la un concurs international in Jacksonville – Florida „Jacksonville Jazz Piano Competition 2015”, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de jazz din America.

Aici pianistul bacauan a câstigat Marele Premiu. Este pentru prima data in istoria de 30 de ani a acestui concurs, când juriul acorda acest premiu unui pianist din afara Statelor Unite. In concurs au fost 200 de participanti, iar in finala au ramas patru americani plus Sorin Zlat.Pe lânga premiul in bani obtinut (3.500 $), pianistul bacauan a primit invitatia de a cânta in festival alaturi de Dennis Marks – contrabas, care concerteaza impreuna cu celebrul Arturo Sandoval, si Clyde Connor – tobe, care colaboreaza cu Dizzy Gilepsie si Oscar Peterson.

Sorin Zlat este si singurul român care a câstigat „Marele Premiu” la concursurile „EuropaFest” (2012) si „Concursul International de Jazz pentru solisti Monaco 2014”. Pentru 2015, a primit o invitatie sa concerteze la celebrul club de jazz „Blue Note” din New York.

„A fost un drum anevoios, dar, in acelasi timp, frumos, greu de descris in cuvinte. La inceputul lunii iunie o sa imi lansez albumul «Endurance» in capitala, dupa care vreau sa fac un turneu de promovare prin tara, inclusiv acasa, in Bacau. Pe album vor fi piese alaturi de trio-ul meu (Sorin Zlat Trio – n.r.), dar si piese solo”, a declarat pentru cotidianul Desteptarea, pianistul Sorin Zlat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri