Anul trecut, băcăuanii s-au plâns de serviciile oferite de furnizorii de telecom, fie că vorbim de telefonie, fie de internet.

Astfel, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor din România, în 2019, în toată țara, „au fost raportate 794 de incidente de către 6 furnizori de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului”. Din acest total, au fost 23 de incidente de securitate securitate care au afectat serviciile și rețelele de comunicații electronice din județul Bacău.

Aproape jumătate dintre acestea – 12 – au fost generate de probleme în alimentarea cu energie electrică (de regulă, urmare a fenomenelor naturale), restul fiind din alte cauze (lucrări efectuate de terți, acțiuni rău-intenționate – tentative de furt ori acte de vandalism ș.a.). „Raportările furnizorilor cu privire la producerea incidentelor de securitate cu impact semnificativ fac referire la impactul asupra întregii arii geografice afectate în cadrul acestor incidente, iar în foarte multe cazuri un incident de securitate are impact asupra mai multor județe concomitent”, au precizat reprezentanții ANCOM.

Internetul „pică” cel mai des

În mod evident, cele mai afectate au fost serviciile de internet mobil şi transmisiuni de date mobile. Dar, probleme au mai fost și la serviciile de telefonie mobilă şi SMS. De exemplu, au fost situații în care lipsa semnalului la telefonie a durat chiar și până în ziua următoare. Cele mai puține probleme au fost la serviciile de internet fix și transmisiuni date fixe.

La nivel fizic, cea mai afectată resursă este fibra optică (încadrată în categoria medii de transmisiune). Însă, au fost și cazuri în care s-au defectat echipamentele din noduri de transmisiune și Routere ori switch-uri IP, în principal, în urma unor defecțiuni hardware (de ex. defectarea unor cartele de transmisiuni, blocarea unor carduri de transmisiuni, probleme de memorie la nivelul unui router), „în urma cărora stațiile de bază agregate în acestea au devenit neoperaționale”.


PUBLICITATE