Nici inundatiile, nici cutremurele nu-i mai determina pe bacauani sa-si asigure proprietatile

Interesul bacauanilor fata de siguranta proprietatilor sau chiar a propriilor lor vieti a scazut semnificativ in acest an. Concluzia poate fi lesne de tras in urma simplei studieri a evolutiei pietei asigurarilor la nivelul judetului, in prima parte a acestui an.

Astfel, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in primele sase luni din an, primele brute subscrise în judetul Bacau pentru asigurari generale au totalizat 39 de milioane de lei (fata de 54,17 milioane de lei în primul semestru al anului 2013).

Ceea ce se traduce printr-o scadere cu aproape 30 la suta. „In plus, la asigurarile de viata, primele brute subscrise în judetul Bacau la data de 30.06.2014, au totalizat 6,37 milioane de lei (fata de 8,9 milioane de lei la data de 30.06.2013)”, a subliniat Radu Soviani, purtatorul de cuvânt al ASF. Si aici se constata o scadere cu circa 30 la suta.

De altfel, acelasi trend descrescator se inregistreaza la nivelul intregii regiuni Nord-Est, din care face parte si judetul Bacau. Astfel, potrivit aceleiasi surse, primele brute subscrise la data de 30 iunie, pentru asigurari generale, au totalizat 216,82 milioane de lei, fata de 244,08 milioane lei, in aceeasi perioada a anului trecut (o scadere cu circa 22 la suta). Primele brute subscrise la data de 30 iunie 2014, pentru asigurari de viata, au totalizat 25,79 milioane de lei (fata de 38,4 milioane de lei, in prima jumatate a anului trecut).

Reprezentantii firmelor din piata pun situatia de scadere a primelor subscrise pe seama crizei din care, din pacate, multi dintre români inca nu au reusit sa iasa.

„E limpede ca lumea nu mai are bani ca inainte. Mai ales ca multi dintre bacauani, de exemplu, inca mai au rate la banci sau alte institutii si, prin urmare, opteaza sa le achite pe acestea mai intâi, lasând grija asigurarilor pentru alta data. In plus, din experienta personala pot sa va spun ca oamenii nu-si fac timp sa asculte pâna la capat informatia. In zadar le spun ca avem o campanie reala de asigurari, avantajoasa clientului, nu vor sa stie de ea. Si nici nu sunt dispusi sa verifice informatia, mai ales ca aceasta este acum peste tot, inclusiv pe internet.” – Gina Bujor, broker de asigurari viata si non-viata

Situatia nu se arata deloc buna nici pentru perioada urmatoare, in conditiile in care costul politelor la bunuri a crescut, numai de la inceputul anului, cu 30 pâna la 50 la suta, tendinta de crestere anuntându-se a se mentine pâna la finele acestui an.

La nivel national, in topul primelor zece companii, clasate in functie de primele subscrise, plaseaza compania Allianz Tiriac Asigurari pe primul loc (cu peste 491 milioane de lei), urmata de Astra Asigurari (cu peste 403 milioane de lei) si Omniasig VIG (cu 383,4 milioane de lei). Celelalte pozitii sunt ocupate, pe rând, de Groupama Asigurari, Carpatica Asig, ING Asigurari de Viata, Asirom Vienna Insurance Group, Generali, Euroins România Asigurare Reasigurare si Uniqa Asigurari.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ