– numeroasele accidente petrecute din cauza bucatilor de beton desprinse de pe fatada blocului nr. 12 de pe strada Nicolae Balcescu ii obliga pe proprietari sa se gospodareasca singuri – in lipsa unei sustineri financiare clare din partea municipalitatii, locatarii trebuie sa suporte in totalitate costurile reabilitarii – cei care refuza sa suporte costurile reparatiilor risca dosar penal in cazul eventualelor accidente

Nivelul avansat de degradare a blocului nr. 12 de pe strada Nicolae Balcescu a tinut de multe ori capul de afis al evenimentelor negative. Blocul in cauza, situat vis-a-vis de Complexul „Luceafarul” a iesit in evidenta din cauza numeroaselor accidente datorate desprinderii unor placi de tencuiala de pe fata imobilului. In cadere, acestea au ajuns fie pe trotuarul din fata blocului, punând in pericol pietonii, fie pe masinile parcate in curtea interioara, avariindu-le.

Inca de la primele probleme, reprezentantii Asociatiei de proprietari „Central 93” au facut demersuri pe lânga Primaria Bacau, pentru a obtine fondurile necesare reabilitarii. Reprezentantii municipalitatii au raspuns insa ca nu dispun momentan de fonduri pentru astfel de proiecte, insa, daca proprietarii vor suporta costurile reparatiilor, primaria le va da autorizatiile necesare. „Am facut o scrisoare pentru oameni, in care le-am explicat beneficiile si consecintele acestor lucrari de reparatii. Pentru partea dinspre Luceafarul nu am primit autorizatie sa folosim polistiren si prin urmare, constructorul va decoperta tencuiala, va repara si va da var. In spate, cei care doresc, pot opta pentru polistiren, deoarece sunt destui proprietari care si-au izolat peretii exteriori cu acest material”, declara Dumitru Pravat, presedintele Asociatiei de proprietari „Central 93”.

PUBLICITATE

Lucrarile se fac in ordinea achitarii avansului, in cuantum de 300 de lei. Diferenta se achita in cinci rate a câte 200 de lei. Cine doreste polistiren aplicat in curtea interioara, trebuie sa achite in plus 15 lei/mp. Fara polistiren, costurile au fost stabilite la 50 de lei/mp.

Din cele 240 de apartamente câte sunt in blocul nr. 12 de pe strada Nicolae Balcescu, putini sunt cei care au refuzat sa contribuie la reparatii. Dintre acestia, o parte s-au razgândit când au vazut schela la fereastra, gândindu-se ca altadata ii va costa mai mult lucrarea. Un proprietar care locuieste la ultimul etaj si-a manifestat intentia de a lucra cu alpinisti utilitari, crezând ca va plati mai putin. Printre cei care ridica probleme se numara si agentii economici (de la parterul blocului) care nu vor sa inteleaga ca trebuie sa intretina spatiul pe care il ocupa.

„In cazul unui refuz, fiecare va raspunde pentru accidentele care se vor intâmpla din cauza tencuielii care va cadea de pe bloc. Imobilul are 10 etaje si opt scari, iar odata ce ne-am angajat la o astfel de lucrare, vrem sa ducem lucrurile pâna la capat. I-am convins pe oameni ca trebuie sa-si intretina proprietatea. Lucrarea trebuie facuta la comun, pentru ca munca nu este deloc usoara. Numai schelele dureaza doua zile sa le ridice pe un tronson!”
Dumitru Pravat, presedintele Asociatiei de proprietari „Central 93”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Parca scrie in articol ca Primaria le va da autorizatiile necesare, daca proprietarii vor suporta costurile reparatiilor. Si atunci de ce nu le da autorizatie pentru polistiren celor cu peretii inspre Luceafarul?

 2. Nu o sa inteleg niciodata de ce daca sunt propietar de apartament tebuie sa vina statul sa-mi faca exteriorul.Eu sunt propietar doar in interior ?Noi ne-am reabilitat blocul de multi ani si numai pe banii nostri.

 3. Mii de bacaoani si-au izolat apartamentele in timp ce alta gramada de smecheri a beneficiat de mocuta iar alta asteapta si acum chiar si centrale de apartament !

 4. Reabilitarea termica se poate realiza cu fonduri europene pe masura 3.1 POR 2014 – 2020 intocmindu-se documentatiile necesare pe baza unui ghid. Nu se poate face “reabilitare termica” la fiecare apartament, fiecare altfel, cu materiale diferite calitativ, fara un audit energetic. Constructia blocului este incadrata in clasa de risc seismic RSIII – care cuprinde construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante respectiv peretii exteriori si cei interiori de compartimentare. Acest lucru este valabil pentru scarile E, F si H si nu pentru scara G.

 5. si altii care nu stau in centru isi tot fac reabilitari pe banii lor ,,,,cum cei din centru nu au bani? nu-i tine punga? stau la mila celor care isi platesc impozitele si taxele la zi?

  • Dar cine si unde a zis ca au sau nu bani cei din centru? Desi sa stiti ca nu stau numai smecheri si bogatasi. Este vorba ca oanenii vor sa isi facă izolație exterioara sau macar sa repare fatada dar fiind in centru au promis ca o sa fie facuta de ei, apoi ca se face jumate jumate……..si acum oamenii au cam intrat în panica după accidentele de anul trecut când a căzut din tencuiala blocului și când au ajuns sa se înțeleagă toți și s.au dus la primărie. ….pai nu va dam voie. Pai e corect asa? Si cu….si cu sufletul in rai! Nu cere nimeni pomana dar sa se ia odata i hotărâre privind zona asta a centrului. Văd ca nimeni nu mai zice nimic de clădirea teatrului Bacovia, de Hotel central si de cinematograf care cad și ele cât de curand. Sa ne trezim la realitate și sa vedem ce este de făcut nu sa dam cu parul…….

 6. De ce asociatiile de proprietari mai ales la blocurile care sunt executate dupa 1978 nu solicita introducerea acestor cladiri in programul POR unde sunt cote mari din valoarea de investitie care sunt suportate de UE? In alte municipii si orase sunt trecute in acest program foarte multe blocuri.

  • Daca va ocupați cu acest lucru de ce nu veniti cu inițiativa? Majoritatea președinților de asociatii de proprietari sunt in varsta si nu cunosc aceste programe!

 7. Daca proprietarii isi dau acordul, ei trebuie sa suporte 25 la suta din investitie, primaria va acoperi 15 la suta din costuri, iar fondurile europene suporta 60 la suta din valoarea lucrarii. Procentul de 25 la suta din totalul lucrarii de reabilitare se imparte intre toti proprietarii, fiecaruia revenindu-i o suma in functie de cota parte indiviza. Tot cu ajutorul fondurilor europene, pot fi reabilitate mai multe institutii (scoli, gradinite si spitale).Presedintii de asociatii sa mearga la Primarie si sa solicite acest lucru dupa ce prezinta in sedintele de asociatie cele prezentate la inceput privind cheltuielile care trebuiesc suportate de locatari. Cei din primarie stiu ce acte trebuiesc pentru intocmirea dosarului de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ