Tragedia de la clubul „Colectiv” din Bucuresti, in urma careia au decedat 31 de tineri iar alti peste 150 au fost grav raniti, i-a cutremurat si pe bacauani. Pe lânga candelele aprinse in memoria victimelor care au murit si marsul tacerii la care au participat duminica, 1 noiembrie, sute de tineri, multi au dorit sa contribuie efectiv la salvarea ranitilor, astfel ca ieri, 2 noiembrie, inca de la primele ore ale diminetii s-au prezentat la Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina (CJTS) Bacau pentru a dona sânge.

La ora 8.30 pe holurile acestei unitati medicale erau peste 30 de persoane care venisera in acest scop. „Unii au venit inca de la ora sapte si zece, ne-a spus dr. Adriana Ghinda, directorul CJTS Bacau. Marea majoritate a donatorilor care s-au prezentat pâna la aceasta ora sunt tineri, la prima donare, si au dorit sa faca acest gest pentru a contribui si ei la salvarea victimelor din incendiul de la Bucuresti.

S-a prezentat si un grup numeros de studenti, dar printre donatori s-au aflat si multi jandarmi. Ne asteptam sa avem un aflux de donatori si in zilele urmatoare. Ne-au anuntat si cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ca vor veni in masa. Sunt impresionante solidaritatea si omenia manifestate si in rândul bacauanilor fata de victimele tragediei de la Bucuresti.”

PUBLICITATE

„Este remarcabila solidaritatea umana”

Pâna in jurul orei 13.00 la CJTS Bacau s-au inregistrat peste 70 de donatori fata de 30-40 in zilele obisnuite. Printre ei am intâlnit si persoane foarte tinere. La coada care se formase in fata fisierului le-am intâlnit si pe Alexandra D. si Giulia D., ajunse la vârsta majoratului.

„Aseara am ascultat stirile si ne-a marcat declaratia unei asistente medicale care a intervenit sa salveze victimele. Marturia si apelul ei ne-au cutremurat. Cerea ajutor pentru victime cu atâta disperare incât nu am putut sa stam indiferente. Ne-am gândit ca noi daca am fi fost in aceasta situatie si altii ar fi sarit in ajutorul nostru. Mai ales ca sunt tineri apropiati de vârsta noastra si nu putem sa ramânem impasibile!”, ne-au declarat Alexandra si Giulia, care sunt la prima donare de sânge. Acelasi sentiment a fost exprimat si de catre Alexandru Scurtu-Orban. In vârsta de 25 de ani, el este donator onorific.

„Donez constant pentru ca nu se stie niciodata când cineva are nevoie de transfuzie sanguina, ne-a marturisit tânarul. De data aceasta, am venit in mod special pentru ca m-a impresionat tragedia de la Bucuresti. Este remarcabila solidaritatea umana in acest moment, dar regret ca a trebuit ca ea sa se manifeste ca urmare a unei asemenea intâmplari cumplite! Oricum, ma bucur ca sunt atâtia oameni cu suflet mare!” (Elena Tintaru)

Cine poate fi donator?
– persoanele care au intre 18 si 60 ani si o greutate corporala de peste 50 kg,
– sa aiba o stare buna de sanatate, sa nu fi consumat alcool cu 48 de ore inainte,
– sa nu fi fost supusi unei interventi chirurgicale sau sa urmeze un tratament medicamentos,
– femeile sa nu fie: însarcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruala
– sunt exclusi si cei care au fost in detentie in ultimul an
– inainte de donare se poate consuma o cafea sau un ceai si un mic dejun putin consistent, dar nu se poate fuma

Campania umanitara „Noua ne pasa”
– un demers al Societatii Nationale Crucea Rosie si ProTv

Ca urmare a acestei tragedii nationale, din spirit de solidaritate cu supravietuitorii si cei care lupta pentru viata acestora, Societatea Nationala de Cruce Rosie din România si PRO TV au lansat campania „Noua ne pasa. Impreuna daruim speranta!” „Noi sprijinim aceasta campanie. Nu avem un cont al filialei noastre. Sunt conturi unice, la care se pot face donatii. Au venit bacauani la noi sa ne intrebe unde pot dona bani si i-am directionat spre acele conturi”, a declarat Dan Babliuc, directorul filialei Bacau a Crucii Rosii. Campania vine ca un sprijin suplimentar pentru toate victimele evenimentului, pentru rudele acestora, dar si pentru spitalele implicate in salvarea si ajutorarea persoanelor afectate de tragedia din clubul bucurestean.

Clubul bacauan „The One” din Bacau a depus ieri in contul deschis de Crucea Rosie Bacau in campania „Noua ne pasa” suma de 2.200 de lei.

Donatiile se pot realiza online pe site-ul Crucii Rosii Române (www.crucearosie.ro) sau prin transfer bancar la unul dintre conturile deschise de Crucea Rosie Româna la BRD:
RO22BRDE410SV18508914100 EUR
RO37BRDE410SV81385954100 USD
RO36BRDE410SV29647144100 LEI

Pentru cei care vor sa faca donatii din strainatate, CODUL SWIFT este: BRDEROBU.
(Roxana Neagu)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Eu am fost sambata ca sa donez sange dar acest Centru de Recoltare era inchis. Ca mine mai erau cateva persoane dar se pare ca personalul de la aceasta institutie nu s-a sinchisit sa vina sambata. Pacat ca nu toti suntem la fel de solidari.

LĂSAȚI UN MESAJ