26 aprilie 2024
Top StoryBacauani tratati in strainatate. Cardul de sanatate european salveaza vieti

Bacauani tratati in strainatate. Cardul de sanatate european salveaza vieti

Alexandru Simion a plecat la rude in Spania, iar un accident stupid de autobuz, in timp ce se ducea la pescuit cu niste prieteni, l-a trimis in stare grava intr-o clinica de urgenta din centrul orasului Valencia.

A stat in stare de inconstienta pâna a doua zi. A fost trezit de acul de seringa, prin care i se administra un tratament antivenos. Asa a realizat ca se afla intr-un spital, iar in clipa urmatoare gândul i-a fugit si la faptul ca nu era acasa, in tara lui, in Bacaul natal.

A fost salvat, din prima clipa (a aflat asta ulterior, dupa ce si-a revenit complet), de cardul de sanatate european pe care il avea in buzunarul hainei, in timpul accidentului. Cu acelasi act a fost si identificat, prin acelasi act a putut fi anuntata si familia, care deja il cauta, disperata, pe la Politie.



Bacauanul nostru a stat internat atunci (vara trecuta), patru zile in acel spital spaniol. A beneficiat de toate conditiile – medicale, hoteliere, de tratament. Fara a plati niciun leu (euro), fara a-i fi acceptate nici macar mici “atentii” asa cum e obisnuit românul neaos.

Urgente in mai multe tari UE

Este cazul unui bacauan, alaturi de care alte sute care au beneficiat anul trecut de tratament in strainatate decontat prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. Numai anul trecut, in baza cardului european de sanatate, aproape 350 de asigurati au beneficiat in timpul sederii temporare pe teritoriul Uniunii Europene (vizite, excursii etc) de servicii medicale in urgenta.

“In acest scop si in baza ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate 729/2009 ce prevede normele privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentânt asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale, s-au facut plati externe de 2.996.352,78 lei pe tot ce inseamna card european de sanatate”
Liliana Damian, purtator de cuvânt la CJAS Bacau

Astfel, prin aceste mijloace de plata, 93 de bacauani au beneficiat de tratament medical in Franta pentru care s-a decontat suma de peste 1,5 milioane lei, alti 19 – in Belgia (65.435,5 lei), 106 in Italia (705.973,79 lei), 49 in Austria (557.881,06), 61 in Spania (127.762,53 lei) si unul in Portugalia (635,71 lei)

Au ales tratament specializat

Alti bacauani au beneficiat de tratamente in strainatate, dar nu in regim de urgenta si nu in timpul excursiilor sau vizitelor efetuate in spatiul european, ci folosind, cunoscutul de acum, formular E 112.
[HIDEPOST]
Acesta se depune la CJAS Bacau, iar banii necesari interventiei si tratamentului sunt decontati de stat, prin protocoalelel de reciprocitate incheiate intre statele membre UE. Si in acest caz, CJAS Bacau a aprobat in ultimul an 12 formulare E 112, iar decontarea s-a facut deja pentru patru dintre ele (3 in Germania si unul in Italia), in valoare totala de 11.122,75 lei, pentru afectiuni oncologice sau ale aparatului circulator.

Acest formular se emite in doua situatii : – pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobândit dreptul la asigurarea la sanatate intr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru, dar si pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate.

“In ceea ce priveste rambursarea de plati externe, vorbim de o suma de 168 de milioane de euro la nivel de tara, din care s-au achitat deja 33 de milioane de euro de catre Casa Nationala de Sanatate de Sanatate. Noi am achitat deja aproximativ 675.000 de euro, adica 30 de miliarde de lei vechi. Avem in lucru, trimise la CNAS, pentru aprobarea platii, dosare in valoare de un milion de euro si in lucru la CJAS Bacau, alte dosare a aproape 2 milioane de euro, ca valoare totala.”
dr. Mihaela Popescu, presedinte – director general CJAS Bacau

[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri