27 mai 2024
ActualitateBăcăuani la omagierea Centenarului Mausoleului de la Mărășești

Băcăuani la omagierea Centenarului Mausoleului de la Mărășești

Doi cunoscuți istorici băcăuani, Vilică Munteanu și Sorin Grumuș (militar activ în Bacău, dar locuitor al orașului Roman) și trei dintre membrii Biroului executiv al Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu – președinte, Cristinel Aioanei – prim-vicepreședinte și Petru Done – secretar, au participat la un amplu program cultural-științific organizat la Muzeul de Istorie din Roman și dedicat Centenarului Mausoleului de la Mărășești. La eveniment au venit și deputatul Laurențiu Dan Leoreanu și primarul de Roman, Leonard Achiriloaiei.

Evenimentul a fost un simpozion omagial cu tema „Mărășești 100 – altar de jertfă și recunoștință” și a fost organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, de Complexul Muzeal Național Neamț, de Muzeul de Istorie din Roman, de Subfiliala Cultul Eroilor „General Vasile Nădejde” din Roman și de Asociația „Visarion Puiu”.
Pe 6/19 august 1923 a fost pusă piatra de temelie a Mausoleului de la Mărășești, monument ctitorit de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, din care făcea parte și o grupare similară a femeilor din Roman.

Simpozionul a fost moderat de preotul dr. Aurel Florin Țușcanu, din Protopopiatul Roman, și de Sorin Grumuș. Au susținut prelegeri Sorin Grumuș („Eroi romașcani în bătălia de la Mărășești”), col. (rtr) Constantin Chiper, de la Asociația Națională Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”, Filiala Ploiești („Participarea locuitorilor județelor Fălciu, Tutova și Vaslui la luptele din Primul Război Mondial 1916-1919”), arhim. dr. Andrei Ioniță, de la Catedrala Arhiepiscopală Roman („Preotul profesor Constantin Gh. Nazarie – în slujba Bisericii și a Armatei Române”), pr. Andrei Crețu, din Episcopia Hușilor („Preoți militari în Războiul de Reîntregire. Mărturii despre luptele de la Mărășești”, col. (r) Miluță Aniculăesei, din ANCE, Filiala Roman („Câteva considerații cu privire la universul eroilor noștri și universul nostru – urmași ai acestora”), ing. Viorel Nicolau și ing. Constantin Pațilea, din Piatra Neamț („Mărășești – Panteonul Neamului, în piese de colecție” și pr. dr. Aurel Florin Țuscanu („Mausoleul de la Mărășești, ctitorie a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române”. A avut o interesantă intervenție și dr. Dacian But-Căpușan – cercetător și cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, participanții au urmărit imagini cu numeroasele monede dedicate unor personalități și evenimente din perioada interbelică, în prezentarea video a colecționarului Vilică Munteanu, intitulată „Primul Război Mondial în medalistica românească”.
La final, au fost prezentate două cărți scrise de col. (rtr) Constantin Chiper, „Omagiu eroilor și veteranilor prahoveni” și „Vasluieni în războaie” (coautor și Neculai Ursu”).



 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri