20 aprilie 2024
Zona zeroMemoriaBăcăuani cu care ne mândrim: Sorin Avram, fotbalist, cetățean de onoare al...

Băcăuani cu care ne mândrim: Sorin Avram, fotbalist, cetățean de onoare al Bacăului

Sorin Avram (n. 29 martie 1943, Bacău, România – d. 29 septembrie 2015) a fost un fotbalist și antrenor român cunoscut pentru contribuția sa semnificativă în fotbalul românesc, mai ales în perioada sa de activitate ca jucător.

Avram și-a început cariera de fotbalist în 1956 la echipa Letea Bacău, unde și-a demonstrat abilitățile și talentul remarcabil. În 1959, a făcut trecerea la Dinamo Bacău, iar mai târziu, în 1962, s-a alăturat echipei Viitorul București.

Viitorul București a reprezentat un proiect important al Federației Române de Fotbal, adunând cei mai talentați jucători tineri pentru a forma o echipă puternică în Divizia A.În 1963, Avram a semnat cu Steaua București, unde și-a continuat ascensiunea în lumea fotbalului. A petrecut 6 ani la Steaua, timp în care a adunat numeroase apariții pe teren și a devenit un pilon al echipei.

După această perioadă, s-a transferat la FC Farul Constanța, unde și-a adus contribuția și a continuat să-și demonstreze calitățile de fotbalist de excepție. În 1970, s-a întors la FCM Bacău, încheindu-și cariera de jucător în 1973, la vârsta de 30 de ani.

Sorin Avram a fost unul dintre cei mai buni atacanți din fotbalul românesc, cu numeroase realizări remarcabile. A jucat în total 226 de meciuri în Divizia A, în care a reușit să înscrie 38 de goluri. A câștigat Cupa României în 1966 și 1967, precum și titlul de campion al României cu Steaua București în 1968.

De-a lungul carierei sale, Sorin Avram a reprezentat echipa națională a României de 12 ori, marcând un gol. A participat și la Jocurile Olimpice de vară din 1964, demonstrându-și valoarea și calitățile în competițiile internaționale.

După retragerea sa din activitatea de jucător, Avram a devenit antrenor principal al echipei FCM Bacău pentru un scurt interval de timp în timpul sezonului 1991-1992, contribuind și în acest rol la dezvoltarea și promovarea fotbalului în România.

Recunoașterea sa în fotbalul românesc a fost consolidată în 2011, când a fost numit cetățean de onoare al Bacăului, orașul său natal, în semn de apreciere pentru contribuția sa deosebită la fotbalul românesc și pentru realizările sale remarcabile în acest domeniu. Sorin Avram rămâne în memoria și inimile tuturor celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște și de a-i urmări cariera strălucită în lumea fotbalului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri