Comunele fara romi in scripte nu intra in program

Marian Damoc, coordonatorul proiectului “Cetateni activi pentru Bacau”, a fost invitat, vineri, la Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru a participa la dezbaterea asupra programului “Scoala pentru toti”, care urmareste reducerea abandonului scolar.

“Invitatia vine dupa ce, impreuna cu Asociatia «Favor», am solicitat eliminarea criteriului prin care minimum 20% dintre copiii beneficiari trebuie sa fie de etnie roma. In caz contrar, nici un proiect nu este eligibil.

De ce am solicitat asta? Pentru ca saracia din mediul rural din România nu tine de etnie. In judetul Bacau exista numeroase comune in care populatia nu a avut primari suficient de isteti care sa ii invete sa-si declare adevarata etnie la recensamânt, macar pentru a putea beneficia pe viitor de multele fonduri existente pentru aceste comunitati”, a explicat Marian. 41 dintre cele 85 de comune ale judetului Bacau nu au declarat nici macar un locuitor de etnie roma, iar 21 au sub 50 de romi declarati la referendum.

PUBLICITATE

Asta inseamna ca cele 62 de comune ar fi excluse de la finantare. La dezbatere au participat Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, Dan Barna, secretar de stat din MFE, ong-isti, consultanti, experti. Concluziile?

“Procentul de 20% beneficiari romi ai programului este impus de Comisia Europeana in urma negocierilor cu guvernul român inainte de aprobarea programelor, astfel ca solicitarea mea – eliminarea procentului – nu poate fi pusa in discutie”, explica Marian Damoc. Ceva se va schimba, totusi, adauga el:

“Cel mai probabil, grupul tinta de minim 20 % la suta nu va mai fi obligatoriu, având in vedere faptul ca mai multi participanti am adus in discutie subiectul. Criteriul obligativitatii va fi eliminat si se va crea o grila de punctare in functie de procentele din grupul tinta, dând astfel sansa unor localitati din zone fara persoane de etnie roma sa participe la program.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ