Aproape 1.900 de afaceri noi, de la inceputul anului

Potrivit Oficiului Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bacau, de la inceputul anului, au fost infiintate de catre bacauani, nu mai putin de 1.870 de afaceri. Cele mai multe firme nou aparute au fost de tipul societatilor cu raspundere limitata (SRL) – 809, intreprinderi individuale (II) si de tip persoana fizica autorizata (PFA) – 408. Diferenta a fost asigurata de SRL-D -uri (firme ale tinerilor debutanti in afaceri) – 69, intrepriderile familiale (IF) – 21, SC (societati in comandita) – 11 si SA-uri (societatile pe actiuni) – 3. Tot in perioada analizata, au fost inregistrate 490 de dizolvari de firme, iar alte 186 au intrat in insolventa.

„Din totalul firmelor nou infiintate de bacauani, 10 sunt ale studentilor cu spirit antreprenorial care si-au inceput diverse afaceri beneficiind de facilitati conform HG 166/2003, respectiv au fost scutiti de taxele pe care, in mod obisnuit, le aplicam la infiintarea unei firme, inclusiv de cele privind redactarea actelor. La fel, si tinerii debutanti care-si fac SRL-D-uri in baza OUG 6/2011 se bucura de aceleasi facilitati la infiintarea unei firme”.
Gheorghita Patrichi, directorul ORC Bacau

PUBLICITATE

Potrivit legislatiei in vigoare, pe lânga scutirea de taxe la Registrul Comertului, întreprinzatorilor debutanti în afaceri li se acorda alocatii financiare nerambursabile de cel mult 50% – dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul în lei – din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, precum si  scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru angajati pe perioada nedeterminata.

Interesant este ca, la finalul lunii septembrie, existau peste 15.300 de persoane juridice active, cu un numar total de asociati/actionari persoane fizice de 23.932. Dintre acestia, cei mai multi (6.687) aveau vârsta de 40-49 de ani, urmati de cei 30-39 de ani (6.335) si de cei in etate de 50-59 de ani (5.038). La polul opus, se situeaza bacauanii foarte tineri de pâna in 29 de ani (2.653) si cei foarte in vârsta de peste 60 de ani (3.219). Si mai interesant este ca femeile antreprenor incep sa-si faca din ce in ce mai mult loc intre barbatii afaceristi. Astfel, aceleasi date ale Registrului Comertului Bacau indica faptul ca din totalul de asociati/actionari persoane fizice, aproape 9.300 sunt femei, diferenta fiind reprezentata de barbati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ