29 martie 2024
EvenimentBacauance pe Aconcagua: Niciodata nu stii cat poti daca nu incerci!

Bacauance pe Aconcagua: Niciodata nu stii cat poti daca nu incerci!

Sâmbata, 21 aprilie 2012, a fost sarbatoare in satul Valea Arinilor din comuna Magiresti. De fapt au fost doua: sfintirea caminului cultural din sat, dupa finalizarea reparatiilor si modernizarii, investitie care s-a ridicat la peste 600 milioane de lei, bani din bugetul local si – nota bene! – lansarea cartii “Bacauance pe Aconcagua”. Surpriza celor care au umplut pâna la refuz noua sala de festivitati a fost faptul ca semnatara volumului document, Liliana Adochitei, este consateanca lor, plecata de multi ani dintre ei. “Am tinut foarte mult ca aceasta carte de reportaje, care este, in fapt, jurnalul expeditiei din care am facut parte, incununata cu o realizare de exceptie: cucerirea pentru prima data a vârfului Aconcagua, de catre o expeditie feminina din România, sa o lansesz in satul meu natal, de care ma leaga copilaria, familia, scoala, prietenii. Cartea reda momentele importante ale expeditiei, greutatile unei asemenea temerare intreprinderi, solidaritatea umana, spiritul de echipa, fara de care nu se poate concepe si finaliza o expeditie in Anzi. Am fost surprinsa, dar si extrem de fericita când am vazut ca multa lume nu m-a uitat, dar si felul in care autoritatile locale, membrii «Asociatiei Gazarilor Razesi» m-au sprijinit in tiparirea acestui jurnal. Le multumesc tuturor”, a spus Lili Adochitei, declarata de cei prezenti o fiica de nadejde a comunitatii, un exemplu pentru tinerii din comuna.
Lili Adochitei a fost multi ani redactor al Trustului Media DESTEPTAREA, un ziarist de mare forta si talent, un sportiv profesionist, practicând artele martiale (campiona si vicecampiona nationala), zborul cu parapanta, dar si fotbalul. Experienta, curajul, temeritatea, vointa, talentul au fost atu-urile principale in includerea ei in expeditiei organizata in cele mai mici detalii de cunoscutul sportiv, speolog, alpinist si navigator Marius Albu. Din echipa care a adus României o noua premiera au facut parte Marius Albu, Catalina Albu (aflata la a patra incercare de cuceri vârful), Claudia Szabo (alpinista cu multe expeditii in palmares), Dan Duta, alpinist de mare forta si experienta, din pacate pentru expeditie si pentru el, a trebuit sa renunte, cu putin inainte de asaltul final. Lili Adochitei era incepatoare, insa a surmontat prin vointa si curaj. Expeditia “Anzi 2008” a debutat in decembrie 2007 si s-a finalizat in februarie 2008, prin cucerirea, pe 23 ianuarie a vârfului Aconcagua – 6962 m. A fost o reusita extraordinara a expeditiei românesti, au urmat fotografii, inscrierea in jurnalul aflat pe vârf, dezvelirea tricolorului, imbratisari, lacrimi de fericire…lacrimi de durere.
Din motive obiective, doar trei membri ai temerarei expeditii au fost prezenti la lansarea cartii semnata de Lili Adochitei: Catalina Albu, Dan Duta si… Lili Adochitei.
Catalina Albu: “Multumesc lui Lili si Claudiei pentru sustinere. Nu a fost o expeditiei usoara. Ca durata si intensitate a efortului a fost foarte solicitanta. O consider pâna la ora actuala cea mai mare realizare a mea. Este o experienta care te ajuta sa-ti cunosti limitele si sa le depasesti.”
Dan Duta: “Pentru unii urcatul pe munti inseamna pura performanta, pentru altii pura placere si pentru unii inseamna a te descoperi pe tine insuti (…) Chiar daca nu ti-a reusit o ascensiune, chiar daca un vârf a fost mai ostil sau tu nu ai fost pregatit, nu e nimic pierdut, ai câstigat experienta pentru viitoarele expeditii.”
Marius Albu: “Aconcagua a fost o mare provocare. Mobilizarea a fost exemplara, fetele erau motivate, fiecare in alt mod. Claudia vroia sa demonstreze ca este o invingatoare, Catalina, aflata la a patra incercare, dorea sa-si faca tema. Lili vroia sa arate ca se poate, ca forta interioara te ajuta sa invingi.”
Claudia Szabo: “Pentru mine ce a ramas este ca am plecat prieteni si ne-am intors prieteni, lucru nu tocmai usor dat fiind mediul in care ne gaseam. Am râs, am plâns, am strâns din dinti, ne-am certat, ne-am impacat, am rabdat de foame, de frig. Probabil ca de aceea am ajuns si sus, când toate pareau ca ni se pun impotriva.”
Cartea a aparut la Editura Fundatiei Culturale Cancicov, cu o prefata semnata de prof.univ.dr. Constantin Parascan, originar tot din Magiresti, care a spus celor prezenti: ”De pe Manachia natala (un deal de o frumusete stranie de doar 701 m, de pe care imbratisezi toata Valea Tazlaului Sarat pe Aconcaqua argentiana, la 6962 m, este implinirea unui vis. Aceasta expeditie memorabila, eveniment pentru alpinistii români, a nascut, gratie Lilianei Adochitei o Carte-jurnal deosebita.”
Gheorghe Baltatescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri