29 martie 2024
Top StoryBacauan diagnosticat cu malarie

Bacauan diagnosticat cu malarie

Un barbat, in vârsta de 47 de ani, din comuna Gaiceana, s-a prezentat miercuri dupa amiaza la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau cu o stare generala de rau. Le-a spus medicilor ca a fost plecat in Africa si diagnosticat acolo cu malarie.

Cadrele medicale l-au indrumat catre Sectia de Boli Infectioase, iar de aici s-a dispus transferarea sa la un spital din Capitala, care trateaza bolile tropicale.

„S-a prezentat la spital un pacient care a revenit in tara in luna mai din Guineea Ecuatoriala. Cât a stat acolo si a lucrat a avut accese de malarie, fiind confirmat cu aceasta boala, iar acum s-a prezentat cu o recidiva. El a fost transferat la un spital din Bucuresti”, a declarat asist. Geanina Pricopi, director de ingrijiri la Spitalul Judetean Bacau.



Imediat a fost anuntata si Directia de Sanatate Publica Bacau. Acesta este al doilea bolnav cu malarie care ajunge in grija medicilor bucuresteni in doar câteva zile. Un ploiestean, suspectat initial de Ebola, a fost confirmat ca bolnav de malarie.

Si acesta s-a intors recent din Nigeria, acolo unde a lucrat ca inginer. Autoritatile sanitare au anuntat ca, anual, in România sunt inregistrate circa 15 cazuri de malarie, la persoane care calatoresc sau lucreaza in zone de risc.

Malaria este o boala infectioasa care se intâlneste destul de des in multe zone tropicale si subtropicale. Este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium si este transmis de la om la om numai prin intepatura femelei tântarului Anofel.

Aceasta specie de tântar nu exista in tara noastra, asa ca membrii familiei sau cei care vin in contact cu bolnavul nu sunt in pericol.
Persoana diagnosticata cu malarie trebuie sa urmeze un tratament adecvat, pentru ca in caz contrar starea lui se agraveaza si se poate ajunge la deces.

De aceea, specialistii le recomanda celor care calatoresc in tarile africane, sau ale zone tropicale, sa se vaccineze impotriva acestei boli inainte cu trei saptamâni de a ajunge acolo.

„Pacientul a intrat in tara pe 25 mai 2014. Debutul simptomatic al bolii a fost pe 10 august, dar el s-a prezentat la spital pe 13 august, cu sindrom febril de trei zile, cu tuse, dureri musculare si splina marita. Nu a mai fost vorba de o noua diagnosticare, pentru ca el fusese deja diagnosticat cu malarie pe 19 mai 2014 si a fost tinut sub tratament. Acum s-a stabilit, conform protocolului, sa fie transferat la Institutul «Victor Babes» Bucuresti, iar noi, ca institutie, am anuntat Institutul de Sanatate Publica Iasi.”
dr. Marin Bustuc, director executiv Directia de Sanatate Publica Bacau.

(Geta P., Roxana N.)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri