Un băcăuan este cercetat, în Ploieşti, pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani. Anul trecut, inculpatul a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar instanţele l-au respins. Asta înseamnă că bărbatul va ajunge în faţa judecătorilor.

Conform procurorilor, în 2013, M.A., în calitate de administrator în fapt al societăţii comerciale Cuantigen SRL din Bacău, “a ajutat, în mod direct, pe B.M.S şi, indirect, societatea comercială Apex Met SRL (din Buzău, n.r.), să înregistreze în evidenţa contabilă şi să declare organelor fiscale achiziţii fictive, prin emiterea unui număr de 56 facturi fiscale care atestau în mod nereal livrări de fier vechi, înlesnind în acest mod sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către beneficiarul final Apex Met SRL şi cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 192.406 lei”.

În acelaşi timp, în calitate de împuternicit pe conturile bancare ale societăţii comerciale Cuantigen SRL, inculpatul a ajutat societatea Apex Met să “recicleze” suma de 969.790 lei, prin încasarea acesteia, urmată de efectuarea unui număr de 11 retrageri de numerar în sumă de 968.400 lei de la casieria băncii, “cunoscând că aceasta provenea din activităţi infracţionale şi urma să fie restituită, în cea mai mare parte (cu excepţia unui comision ce era reţinut de inculpat în sumă de 2.200 lei) reprezentantului Apex Met SRL”, mai precizează anchetatorii.

Băcăuanul a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere care prevedea o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare. Prima instanţă – Tribunalul Prahova – a respins, însă, acordul, motivat de faptul că acesta stabilea un termen de încercare de 3 ani, în condiţiile în care Codul penal prevede că termenul este cuprins între 4 ani şi 7 ani.

De aceeaşi părere au fost şi judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti care au respins apelul procurorilor. Astfel, inculpatul urmează să fie trimis în judecată. Dacă va recunoaşte faptele în instanţă, el va beneficia de reducerea pedepsei cu o treime.