24 aprilie 2024
ActualitateBacău: Pensie specială de aproape 30.000 lei

Supraimpozitarea pensiilor speciale (de serviciu), decisă de către Parlamentul României, va afecta în județul Bacău câteva sute de persoane.

Bacău: Pensie specială de aproape 30.000 lei

Mai exact, este vorba despre 217 pensionari care beneficiază de o pensie stabilită în baza unor legi speciale, care le dau dreptul la o sumă de bani cu infinit de mult mai mare, în cazul unora, decât li s-ar cuveni raportat la contribuția pe care au avut-o la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS).

Este vorba despre personalul care provine de la Curtea de Conturi, Curtea Constituțională a României (CCR) și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), despre magistrați și personalul auxiliar din instanțe, parlamentari și funcționarii publici ai acestora, foștii președinți de stat, aleșii locali, personalul aeronautic civil navigant profesionist, corpul diplomatic și consular, precum și despre militari, care au o pensie stabilită în virtutea unor legi speciale, și nu a celei care prevede principiul contributivității.

Astfel, în județul Bacău un fost magistrat primește o pensie specială brută de 29.764 lei (cea mai mare), în baza Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor. Dar din această pensie doar 3.840 lei reprezintă suma ce i s-ar cuveni, potrivit contribuției pe care a avut-o la BASS. Diferența de nu mai puțin de 25.924 lei este suportată din bugetul statului, la care contribuie fiecare dintre noi, prin plata impozitelor și taxelor.



În urma deciziei Parlamentului, pensiilor speciale li se vor aplica diferențiat anumite cote de impozitare. Astfel, pentru pensiile speciale al căror cuantum se situează între 2.001 lei și 7.000 lei, se percepe un impozit de 10 la sută. Acesta se reține pentru suma din pensie care depășește 2.000 lei. La pensiile care sunt mai mari de 7.000 lei, impozitul va fi de 85 la sută, dar pentru ceea ce trece de 7.000 lei. Sistemul de impozitare în acest caz este mai complicat.

De exemplu, dacă o persoană are o pensie specială de 11.000 lei, primii 2.000 lei sunt neimpozabili, iar pentru restul de la 2.001 lei până la 7.000 lei se calculează impozitul de 10 la sută, adică 500 lei. Din restul de 4.000 lei, adică din ceea ce trece de 7.000 lei, se scade impozitul de 85 la sută. Dar este posibil să fie și situații în care unei persoane să i se cuvină o pensie mai mare de 7.000 lei, calculată în funcție de contribuția pe care a avut-o la BASS. Atunci, pentru diferența dintre pensia de drept (în baza principiului contributivității) și 2.000 lei i se va aplica impozitul de 10 la sută. Așadar, persoana în cauză va plăti un impozit de 85 la sută pentru ceea ce depășește pensia care i-ar reveni în raport de contribuția pe care a avut-o la BASS.

În județul Bacău, cea mai mare pensie de asigurări sociale de stat, adică la care beneficiarul a contribuit prin plata cotei de participare prevăzută de lege, este de 17.343 lei brut și o primește o persoană care a lucrat în industria chimică. Ea, evident, plătește un impozit de 10 la sută pentru diferența dintre 17.343 lei și 2.000 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri