19 mai 2024
ActualitateBacău: manifestări dedicate evenimentelor istorice ale zilei de 9 Mai

Bacău: manifestări dedicate evenimentelor istorice ale zilei de 9 Mai

Proclamarea Independenței României (1877), Victoria împotriva Germaniei naziste (1945) și Ziua Europei (Declarația Shuman care a pus bazele Uniunii Europene – 1950) sunt cele trei evenimente istorice care au fost rememorate prin două manifestări organizate, luni, 9 mai, în Bacău. Manifestările au avut loc la statuia maiorului Constantin Ene din Parcul Trandafirilor (erou căzut pe frontul Războiului de Independență, la Rahova) și la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, la simpozionul „Semnificațiile zilei de 9 Mai pentru români”.

La bustul maiorului Constantin Ene au venit, alături de militarii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență din Bacău, care poartă numele acestui erou, elevi de la școlile gimnaziale „Spiru Haret” și „Domnița Maria” și de la colegiile „Mihai Eminescu” și „N. V. Karpen”, precum și președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei. Organizatorii manifestării au fost Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” și Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Parascheva”.

Garda de onoare la monument a fost asigurată de militarii pompieri, dar și de plutonul de elevi costumați în uniforme specifice armatei române în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial, uniforme care au fost prezentate asistenței de președintele Asociației Tradiții Militare Românești, col. (rtr) Stelian Cojocaru.



După tedeumul ținut de preotul Iustinian Cimpoeru, despre personalitatea eroului Constantin Ene a vorbit comandantul ISJU Bacău, colonel Ovidiu Cărășel, iar despre semnificația în context național și internațional a evenimentului de la 1877 a vorbit prof. dr. Anton Coșa. De asemenea, despre rolul regelui Carol I, care a comandat efectiv armata română, a vorbit prof. Dana Sava Necula.

Un scurt recital de versuri dedicate acestui eveniment a fost susținut de elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

La final, au fost depuse coroane de flori la bustul eroului Constantin Ene.

La simpozionul de la Complexul Muzeal de Istorie au fost prezentate comunicările Considerații privind independența României (dr. Marius-Alexandru Istina, de la instituția gazdă), Documente din Arhivele Naționale Bacău referitoare la Războiul de Independență (Roxana Emanuela Anuței, de la Arhivele Naționale Bacău), Armata română în Al Doilea Război Mondial (prof. Mihaela Băițan, de la Filiala Bacău a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”) și Uniunea Europeană – istorie și actualitate (prof. dr. Anton Coșa, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”).

Simpozionul a fost organizat în parteneriat cu Garnizoana Bacău, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău, Arhivele Naționale Bacău și Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”. La final Muzica Militară a garnizoanei a susținut un scurt recital.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri