18 mai 2024
CulturăBacău Fest Monodrame înregistrează un nou record de participare

Bacău Fest Monodrame înregistrează un nou record de participare

La finalul lunii martie, Teatrul Bacovia a încheiat înscrierile pentru cele două secțiuni competiționale ale celei de-a XXX-a ediții a Bacău Fest Monodrame. Și de data aceasta, rezultatele nu au dezamăgit, cu un număr record de participanți și o diversitate impresionantă a spectacolelor și textelor.

În ultimii trei ani, numărul de înscrieri la festival a crescut exponențial, un semn al interesului tot mai mare pentru acest eveniment cultural de prestigiu. De la 36 de spectacole înscrise în 2020, până la impresionanta cifră de 49 de spectacole în acest an, alături de 36 de texte la secțiunea de dramaturgie, Bacău Fest Monodrame a demonstrat că reprezintă un punct de referință pentru artiștii și dramaturgii din întreaga țară.

Un aspect remarcabil este diversitatea provenienței participanților, cu spectacole și texte venind din toate colțurile țării și chiar din străinătate. București, Timișoara, Cluj, dar și orașe mai mici sau mai puțin cunoscute în lumea teatrului, au fost reprezentate, alături de actori din Italia, Spania, Macedonia, Croația și Mongolia. Această varietate subliniază importanța și impactul pe care Bacău Fest Monodrame îl are asupra comunității teatrale, reușind să atragă atât talente consacrate, cât și aspiranți la nivel național și internațional.Directorii festivalului se declară încântați de această evoluție și consideră că este un semn clar că se află pe drumul cel bun. Deschiderea către publicul tânăr și promovarea trupelor de teatru din toată țara, atât din instituții de stat cât și independente, este o parte esențială din misiunea festivalului. Prin atragerea unui public divers și oferirea unei platforme de dialog cultural, Teatrul Municipal Bacovia devine un pol cultural de referință, promovând diversitatea și creativitatea în artele spectacolului.

Rezultatele selecției pentru concursul de spectacole de monodramă au fost anunțate, iar lista finalistelor este una impresionantă. Printre acestea se numără producții remarcabile precum “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, “Burrnesha (Sworn virgin)” de Sara Giacomelli, sau “Eva Heyman” de Eva Heyman. Aceste spectacole vor fi prezentate pe scena Teatrului Bacovia în perioada 9-13 mai 2024, oferind publicului ocazia de a se bucura de talentul și creativitatea artiștilor participanți.

De asemenea, juriul Concursului de Dramaturgie – Monodramă “Valentin Nicolau” a selectat 7 texte din cele 37 primite, iar finaliștii acestei ediții vor fi Bogdan Drumea, Alexandra Radu și Teodora Savu. Ordinea premiilor va fi decisă în urma vizionării spectacolelor-lectură organizate în timpul festivalului.

Juriul, format din Monica Andronescu, Irina Cerchia și Doru Vatavului, aduce o vastă experiență și cunoaștere în domeniul teatrului și dramaturgiei, garantând o selecție riguroasă și echitabilă a câștigătorilor.

Spectacolele-lectură, bazate pe textele finaliste, vor completa experiența festivalului, oferind publicului oportunitatea de a descoperi noi talente și idei în lumea dramaturgiei contemporane.

Bacău Fest Monodrame continuă să confirme statutul său ca unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din țară, oferind un spațiu vital pentru inovație, exprimare artistică și dialog cultural.

Rezultatele selecției pentru Concursul de spectacole de monodramă.
În urma jurizării, în concurs au fost selectate următoarele spectacole:
„Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, producție a Teatrului Național București, interpretare Vitalie Bichir
„Burrnesha (Sworn virgin)”, de Sara Giacomelli, producție Valbona Xibri, interpretare Maryna Ivashchenko
„Clown-ul acesta sunt eu”, de András Hatházi, producție Teatrul Magic Puppet si Asociația Animation Theater Hub, interpretare Andreea Roxana Bolovan
„Copilul tuturor”, de Lucia Mărneanu, produs de Reactor de Creație și Experiment, interpretare: Lucia Mărneanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri