Pe Smaranda-Ioana Camber am cunoscut-o in urma cu patru ani intr-un cantonament de dans sportiv. Inca de atunci am remarcat cu cât devotament si pasiune incerca sa asimileze toate informatiile pe care le primea pentru a-i iesi totul cât mai bine. De-a lungul timpului ne-am intâlnit de nenumarate ori, la fel de fel de actiuni, in care am gasit-o pe Smaranda in postura de voluntar. Si au fost foarte multe activitati.

„Ideea e buna, dar…”

Acum câteva zile ne-am dat intâlnire la o cafea pentru ca am aflat ca a primit o scrisoare de presedintele Iohannis, urmare a faptului ca a luat examenul de bacalaureat cu 10 (zece). Smaranda tocmai s-a intors dintr-o vacanta unde a calatorit cu trenul. A circulat noaptea si a avut parte de un tratament cu aer conditionat dat la maxim, conditii in care a calatorit cu pilota pe ea (in luna august !!!).

PUBLICITATE

Cum era de asteptat, s-a ales cu o raguseala „de invidiat“. Lasând metehnele românesti deoparte, am vrut sa aflam povestea reala a Smarandei, una de un real succes, o poveste care ne demonstreaza ca se poate. Mai intâi mi-a aratat scrisoarea primita de la presedintele României: „Ma deranjeaza doar ca este aceeasi scrisoare pe care ne-a trimis-o la toti cei care am luat 10 la Bac. Doar numele este schimbat. Cred ca este doar o reclama pentru initiativa presedintelui «România educata.ro». Ideea este buna, dar…”, a facut primele precizari tânara de 10, dupa care a inceput sa ne povesteasca despre ultimul an, care a fost unul foarte interesant, cu schimbari de situatie si cu reusite. „Initial am dorit sa merg la A.S.E.”, si-a inceput povestea Smaranda, dupa care a adaugat: „De când am inceput sa fac voluntariat si am inceput sa coordonez tot felul de echipe de voluntari am zis ca A.S.E.-ul s-ar potrivi pentru ca are «Administrarea Afacerilor».

Dar, ulterior am participat la tot felul de programe, precum Aspire, cu profesori din Harvard si alte universitati celebre, care ne-au tinut diferite cursuri si atunci mi-a venit ideea ca as putea aplica la o universitate in strainatate.” Atunci a inceput sa caute informatii suplimentare despre universitatile din Marea Britanie, si chiar cu doua saptamâni inainte de termenul limita de „inscriere”, a aplicat la mai multe facultati fiind admisa si primind oferte de la toate facultatile. A acceptat sa studieze mai departe la University of Glasgow.

„Am ales Scotia pentru ca invatamântul este gratuit acolo, in sensul ca taxele de scolarizare sunt acoperite de guvern”, ne-a dezvaluit proaspata studenta, care va trebui sa suporte doar cazarea si masa. „Pentru a fi admisa mi s-au cerut note de minim 9.70 la fiecare materie la examenul de bacalaureat, comparativ cu A.S.E. unde as fi putut intra si cu 9. Astfel am avut o motivatie in plus sa invat mai mult”, a continuat Smaranda, care si-a amintit ca inainte de examenele de Bac au aparut si problemele cu Brexit-ul, care au cam pus-o pe gânduri. Cu toate acestea a mers mai departe iar la examen a luat 10 la româna, 10 la fizica si doar 9 la matematica. In aceasta situatie a facut contestatie, iar dupa reverificarea lucrarii ei, Smaranda a primit nota maxima: 10 (zece).

Reteta succesului

„Am trecut prin multe schimbari. Practic mi-am modificat stilul de viata, mi-am modificat stilul de a invata, cam tot. Am schimbat chiar si din persoanele care ma inconjurau. Am invatat sa ma echilibrez, dar nu am renuntat la voluntariate pentru ca de acolo am reusit sa invat mai mult”, ne-a dezvaluit tânara din reteta succesului ei, precizând ca fara voluntariat nu ar fi ajuns ce este acum, „pentru ca a fost genul de experienta practica pe care o aveam in afara scolii, pe care, din pacate, Guvernul nu pune mare accent.

Cel putin nu in România si nu in momentul actual.” Smaranda a spus ca i-a placut ce se intâmpla atunci când facea voluntariat si ca a avut impresia ca a reusit sa schimbe ceva, macar la nivel local, iar acest lucru a facut-o sa se adânceasca in voluntariat, precizând si faptul ca exista persoane care intreprind acest gen de actiuni doar pentru o diploma. „Mie mi s-a parut fascinant sa vad cum pot sa coordonez oameni, sa-i influentez, sa-i ajut cumva sa creasca sau sa contribui cu ceva practic in societate”, a continuat aceasta. Discutia a alunecat pe panta succesului „de 10” si cât de greu a fost. Zâmbind, Smaranda a spus:

„Sincer, a fost oribil. Mai ales ca eu mi-am dat seama ca nu sunt pentru profilul de matematica-informatica si ca ma potrivesc pe cel de uman. Mi-a placut foarte tare româna, practic am iubit ce am avut de invatat, dar matematica… aici a fost mai dificil. Am avut un profesor care facea performanta cu noi si a ridicat foarte mult stacheta, lucru pentru care il apreciez extraordinar de mult. Cu toate acestea, m-am mobilizat si am reusit”, ne-a mai spus Smaranda Camber, care a adaugat ca a reusit pentru ca si-a dat seama ca ceea ce vrea este mult mai puternic decât ceea ce trebuie sa faca pentru a ajunge unde isi doreste.

Viitorul suna bine!

Am dorit sa aflam si ce inseamna pentru ea faptul ca va studia in strainatate, iar raspunsul nu a intârziat sa apara: „Practic, faptul ca voi studia in Scotia este doar un pas pe care il am de facut in atingerea unui obiectiv de al meu, unul mult mai important” – declaratie care ne-a facut sa ne gândim spre viitor. Astfel s-a nascut intrebarea inevitabila: unde vezi viitorul tau? Acasa sau in strainatate? Sunt sigur ca raspunsul este foarte asteptat de toata lumea, asa ca il vom reda intocmai:

„Depinde foarte mult de oportunitatile care vor exista atunci. Asta am invatat in clasa a XII-a, ca toate lucrurile se pot schimba intr-o secunda. Asa ca ar fi absurd sa-mi fac planuri exacte. Totusi, in ceea ce ma priveste, mi-ar placea sa ma intorc in tara si mi-ar placea sa contribui la dezvoltarea educatiei in special si sa aduc toate cunostintele deprinse in Marea Britanie acasa, in România”, a declarat Smaranda-Ioana Camber plina de optimism. Ea a mai spus ca in tara este mult loc de „mai bine” si ca exista multi tineri cu initiativa care pot aduce un plus valoare pentru intreaga societate româneasca.

„Eu as renunta la un job bine platit in strainatate pentru un job cu mai putini bani acasa, dar in care sa simt ca as putea schimba ceva. Asta da, as face-o, pentru ca mi se pare ca impactul este mai important decât banii pe care ii primesc. Imi doresc ca in viitor sa-mi servesc tara. Banii sunt doar o unealta in calea dezvoltarii personale”, a spus Smaranda la finalul intâlnirii noastre. Atât mai trebuie amintit, ca Smaranda-Ioana Camber este absolventa a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” Bacau si ca provine dintr-o familie de medici, care sunt putin dezamagiti, in gluma, ca nu le-a calcat pe urme.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari si succes mai departe.
    Eu nu inteleg totusi, fiind cu matematica la ”balcon”, cum se poate da o nota mai mica la mate decat cea pe care o merita elevul fiind o grila pentru corectare extrem de clara si cum dupa contestatie i se da nota maxima la distanta de 1 punct. Cineva este TRISOR. Ori elevul care nu merita si pe cai „oculte” primeste maxim, ori profesorii. In aceste cazuri cineva ar trebui sa plateasca serios.

LĂSAȚI UN MESAJ