11 octombrie 2024
CulturăBac-Fest. Festivalul Național „George Bacovia'', ziua a III-a: Galeria cu poeți dintr-o galerie...

Bac-Fest. Festivalul Național „George Bacovia”, ziua a III-a: Galeria cu poeți dintr-o galerie de artă

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, a continuat „externalizarea” activităților cuprinse în programul Bac-Fest. Festivalul Național „George Bacovia”. De la ora 11.00, o inedită și apreciată inițiativă, cu ceva istorie în derularea în timp a Bac-Fest: „Galeria cu poeți, de la…Galeriile KARO, o frumoasă poveste de iubire dintre poezie și pictură, pe simeze, arta Luminiței Radu, în salon, poeți din toată țara, consacrați și debutanți, care au citit sau recitat din creațiile proprii. Scenariul și regia au fost semnate, ca și la trecuta ediție, de poeta Violeta Savu, redactor al Revistei ATENEU. Nu toți poeții invitați au fost prezenți, a lipsit și George Bacovia, „prezent însă cu o poezie înregistrată pe un telefon de Violeta Savu. Liniștea din sală și aplauzele au spus mai mult decât cuvintele.



Au citit, într-o „dezordine stabilită de moderator, poeți premiați zilele acestea de Revista Ateneu, dar și la Bac-Fest: Moni Stănilă, Marius Chivu, Laura Francesca Pavel, Ioana Nicolaie (acum și aici, a intrat în sală și Mircea Cărtărescu, poetul, romancierul, căștigătorul cu o seară înainte a Premiului Național „George Bacovia”, care a precizat că îi place să asculte poezie, nu să citească; și a ascultat), Violeta Savu, Emil Nicolae, Adrian Alui Gheorghe, Mioara Băluță, Mirela Bălan, Radu Vancu, Mihaela Băbușanu. O altă surpriză a fost sosirea, de la Iași, a unui grup de elevi, membri ai Reading is cool (Club de lectură, coordonatori Sânziana Bălțătescu și Ioana Bostan), aflat într-o călătorie pe urmele lui Bacovia, pe care aveam să-i reîntâlnesc la Teatrul Fain.

Kaddish, poem despre viață, moarte și speranță

După poezie, a urmat tot poezie, lansarea noului volum de poeme, Kaddish, al scriitorului Radu Vancu. I-au fost alături Bogdan Crețu și Alex Goldiș. Radu Vancu pleacă de o poveste reală, tragică. Poetul Rádnoti Miklos este ucis de naziști și aruncat într-o groapă comună. La sfârșitul războiului, soția lui îl recuperează din groapa comună și-i găsește într-un buzunar carnetul cu poezii, pe care îl salvează, astfel că poeziile se întorc din mormânt. „Kaddish” este e un lung poem despre viață și moarte, despre o anume înviere prin poezie, care, spune autorul poate salva totul. „Kaddish” a apărut la Casa de Editură Max Blecher.

Iorgu sau Bacovia?

O zi minunată, în care Poezia a fost Regină, iar Bacovia Regele, s-a încheiat la Teatrul Fain. De la ora 18.00, membrii Reading is cool. din Iași au propus publicului prezent în număr mare o nouă modalitate de a-l citi și reciti pe George Bacovia, punând în centrul discuțiilor romanul Iorgu, al scriitorului Adrian Jicu, după ce aproape toți au citit romanul în Clubul de lectură. Și au curs întrebările, curiozitatea lor punând la grea încercare autorul volumului. Elevii au reușit să înțeleagă că Iorgu nu este o biografie a poetului George Bacovia, ci este un roman, în care se întâlnesc realitatea cu ficțiunea. A fost interesant, o noutate în festival, un asemenea gen de manifestare căpătând consistență, atunci când coordonatorii Clubului de lectură știu să capaciteze interesul pentru lectură, dincolo de metodele didactice și constrângerile din manuale. Asupra acestui subiect voi reveni în timp. Finalul a aparținut tot tinerilor din Trupa „In the spot, cu spectacolul Poveste de sertar”, de Mădălina Rotaru.

––––––––––––––––

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferențiar la aceeași facultate și redactor la revistele Transilvania și Poesis internațional. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats și John Berryman. A coordonat mai multe antologii literare pe diverse teme și a îngrijit ediții din poezia lui Alexandru Macedonski și Alexandru Mușina. A publicat peste 10 volume de poezii, un roman, eseuri, antologii, critică literară.

Programul de duminică, 17 septembrie 2023: 11.00 -11.30 Murala Bacovia – Bogdan Scutaru (Strada Banca Națională); 11.30-12.30 Conferințele Bac-Fest: Vasile Ernu – Rolul picturii murale în șlefuirea identității orașelor. Studiu de caz: Bacovia și Bacăul (Casa Bacovia).

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img