Am citit zilele trecute un interviu cu liderul de sindicat din industria de aparare, Constantin Bucuroiu. Un interviu de pus la rana, iar subiectii “spânzurati la portile fabricilor”, dupa cum spune sindicalistul. Ce povesteste acest om ti se face parul maciuca si te intrebi cum este posibil. Este posibil. Industria de aparare româneasca a fost pusa pe chituci de politrucii români, de ministri, de directori. Iata doua exemple: “…in acea perioada oamenii au renuntat la 25% din salariu ca sa putem dezvolta trei tipuri de transportoare noi, pentru care am reusit sa incheiem in 2004 un contract de 9 asemenea transpotoare, compatibile cu cele de pe teatrul de operatiuni. Nu ne-am oprit aici, am trecut la executia unui transportor 8×8, denumit Saur 1, compatibil NATO. Am incheiat un contract de jumatate de miliard de euro cu Irak, in 2007, numai ca, subit, contractul nu intra in derulare si Irakul se indreapta spre Ucraina. Facem unul si mai performant Saur 2, il omologam, facem probe, se prezinta nemaipomenit, insa ministrul ne spune ca “ministerul nu-si poate asuma responsabilitatea achizitionarii lui”, cu toate ca noi am demonstrat ca este mai bun ca Piranha, care a fost importat la preturi duble, si care prezinta probleme tehnice grave.” Cine a dorit sa falimenteze industria de aparare?

Dupa ani si ani de discutii, dupa ce aruncam MIG-urile la fier vechi, cumparam niste vechituri de F16, la mâna a III-a, cu miliarde de euro.

Sistemul de invatamânt este in faliment, este un haos dirijat, de la clasa zero la universitati, iar ministrul nu stie gramatica nici de clasa a VIII-a. Spagile curg la Evaluare, la BAC, pe fata, fara rusine. Parintii dau mita si baga copiii la inaintare. Prim ministrul da cu tifla si zâmbeste: economia a cunoscut o crestere de 2,2 la suta, fata de 1,2 cât era prognozat. Vax. Nicio privatizare nu a reusit, vindem pe nimic industrii intregi, iar salariatii români sunt scosi in strada. Rezultatele de la recensamânt sunt aiuritoare: organizatorii recunosc ca s-au facut grave abateri de la “normele stiintifice”, statistica este o stiinta, nu? Au si mai murit, pe multi i-a ajutat alt sistem, cel al Sanattii, dar 4-5 milioane s-au dus unde au vazut cu ochii, numai sa scape de nebunia de aici, insa Statistica zice ca numai 700.000 au plecat! Parlamentul a luat vacanta trei luni: ce-i pasa! Presedintele mai face un Referendum, Guvernul s-a poticnit la regionalizare si modificarea Constitutiei, dupa ce a vânzolit tara degeaba. Banii de la Pensii si Sanatate s-au gatat, mai luam 3 miliarde de euro de la FMI. Nu-mi iese din cap ce s-a intâmplat la BAC. Eu, daca eram prim ministru, anulam examenul.

Toata lumea, toate institutiile lupta impotriva coruptiei. Rezultatele se vad.

In China, un fost ministru a fost condamnat la moarte pentru fapte de coruptie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ