16 aprilie 2024
ActualitateIn Biserica Romano-Catolica s-a celebrat Duminica Floriilor

In Biserica Romano-Catolica s-a celebrat Duminica Floriilor

La Bacău, în biserica „Sfinții Petru și Paul”, o mare mulțime de tineri și credincioși din Parohiile „Sfântul Nicolae”, „Fericitul Ieremia Valahul”, „Înălțarea Sfintei Cruci”, „Inima Neprihănită a Mariei”- Șerbănești, „Sfântul Francisc din Assisi”- Izvoare, „Schimbarea la Față a lui Isus”- Măgura și mulți alți tineri și credincioși din parohiile din jurul orașului bacovian, cu ramuri în mâini și cu inimi pline de iubire, au celebrat intrarea Domnului în Ierusalim și au aprofundat mesajul Sfântului Părinte papa Francisc, a cărui temă pentru anul acesta este: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei îl vor afla milostivire” (Mt 5,7).

Sfânta și dumnezeiasca liturghie a fost celebrată de părintele Decan de Bacău, Isidor Dâscă. Alături de sfinția sa în altar au fost prezenți numeroși părinți profesori și păstori care au însoțit tinerii și credincioșii ce au participat la această Sfântă Jertfă cu rugăciunea și iubirea lor .

După Sfânta Liturghie, pe străzile orașului tinerii au meditat cele 14 stațiuni ale Căii Sfintei Cruci(Via crucis) nutrind speranța că după zilele întunecate ale pătimirii și morții Domnului, va apărea lumina și strălucirea iubitului Prieten și Învățător, Isus.



Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorinţa sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediţie. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului.

Cu Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale pământești după cum urmează:
În Joia Sfântă, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, celebrată de episcop, se sfinţesc uleiurile pentru catehumeni (cei care urmează să fie botezaţi), pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.) Seara, are loc Liturghia Cinei Domnului. Împărtăşania sau Cina Domnului, Preoţia şi porunca iubirii stau în centrul acestei Liturghii.
În Vinerea Sfântă, seara se celebrează Patima Domnului. Celebrarea Patimii Domnului este compusă din trei părţi: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci şi distribuirea sfintei Împărtăşanii. Ziua aceasta este zi de post şi de abstinenţă.

[wonderplugin_gallery id=”469″]

În Sâmbăta Sfântă, Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nici o celebrare. Toţi credincioșii sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Cristos.

În Noaptea Învierii are loc o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, pentru a fi asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă.

În aceste zile sfinte, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească sufletește pentru Învierea Domnului.

A consemnat
Pr. Lucian Adam

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri