Biroul Teritorial al institutiei Avocatul Poporului, caruia ii sunt arondate judetele Bacau si Neamt, a implinit un deceniu de la infiintare, prilej cu care cei doi experti au tras linie si au adunat. Au constatat ca, in zece ani, au analizat 35.000 de petitii, au tinut 10.000 de audiente, au solutionat 10.000 de dosare, au facut 25 de anchete si s-au sesizat din oficiu in 15 cazuri.

Anul acesta, in primele sase luni, expertii BT Bacau au acordat 500 audiente la sediu si in teritoriu. La dispecerat, au fost primite 266 apeluri telefonice si au fost inregistrate 160 petitii, din care au fost deschise 65 dosare, fiind intreprinse demersuri la autoritatile reclamate.

75 la suta dintre acestea au fost solutionate favorabil. Cele mai multe petitii au vizat nerespectarea dreptului de proprietate privata (art. 44 Constitutia României), a dreptului la un nivel de trai decent (art. 47 din Constitutie), a dreptului la informatie (art. 31 din Constitutie) sau a dreptului de petitionare (art. 51 din Constitutie).

PUBLICITATE

Legat de dreptul de proprietate, s-au constatat urmatoarele probleme: aplicarea defectuoasa a legilor cu caracter reparatoriu, tergiversarea intocmirii documentatiilor necesare intocmirii titlurilor de catre autoritat, nerespectarea hotarârilor judecatoresti, intocmirea eronata a titlurilor de proprietate. Persoanele cu handicap au exprimat nemultumiri privind încadrarea necorespunzatoare in gradele de handicap, neacordarea drepturilor cuvenite, reevaluarea nejustificata si încadrarea într-un grad inferior celui anterior, refuzul autoritatilor locale de a angaja asistenti personali.

Foarte multi pensionari au reclamat imposibilitatea de a obtine adeverinte privind activitatea desfasurata în diferite locuri de munca, situatii generate de disfunctionalitatile Arhivelor Nationale.

“Comisiile de fond funciar au obligatia de a solution toate cererile de restituire, de a efectua punerile in posesie si de a elibera titlurile de proprietate pâna la data de 1 ianuarie 2016. Suntem sceptici în ceea ce priveste respectarea acestor termene, având în vedere problemele care exista la nivelul comisiilor locale si judetene” – a declarat Doina Sirghie, coordonator BT Bacau.

Conform Legii 165/2013, pâna la intocmirea situatiei terenurilor agricole si forestiere aflate in domeniul public si privat care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, este suspendata emiterea hotarârilor de validare/invalidare de catre comisiile judetene de fond funciar. Suspendarea nu opereaza in cazul hotarâlor judecatoresti definitive si irevocabile.

Orice persoana care se considera nedreptatita sau care a suferit un abuz din partea unei institutii se poate adresa Biroului Teritorial “Avocatul Poporului”. Cererile sunt scutite de taxa de timbre iar audientele se acorda gratuit.

Biroul Teritorial Bacau are sediul pe str. Nicolae Balcescu nr. 5, telefon, 0234.572.472, e-mail avpbacau@avp.ro. Audientele se acorda zilnic de luni pâna joi, între orele 9-16, si vineri, între orele 9-12.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ