21 iunie 2024
EvenimentAvocatul Poporului critică dur propunerea de supraveghere video-audio în școli: 'Încalcă drepturile...

Avocatul Poporului critică dur propunerea de supraveghere video-audio în școli: ‘Încalcă drepturile fundamentale ale copiilor

Avocatul Poporului critică vehement proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de ministrul Ligia Deca pentru a treia oară, privind modificarea Legilor învățământului. În cadrul unei analize amănunțite asupra propunerii de a introduce sisteme de supraveghere video-audio în toate școlile fără consimțământul profesorilor, elevilor și părinților, instituția condusă de Renate Weber atrage atenția că aceasta ar încălca regulamente europene și legi din România.

Avocatul Poporului avertizează că implementarea unor astfel de sisteme de supraveghere permanentă ar echivala cu prezumția tuturor copiilor și tinerilor drept delincvenți. Mai mult decât atât, subliniază că acest tip de măsură nu contribuie la procesul educativ, ci mai degrabă creează o atmosferă de suspiciune și încălcare a intimității, cu potențiale efecte negative asupra dezvoltării psihice a elevilor.Instituția condusă de Renate Weber critică vehement mai multe aspecte ale proiectului de OUG prezentat de Ligia Deca, inclusiv posibilitatea acordată școlilor de a decide instalarea sistemelor de supraveghere, responsabilizarea acestora pentru respectarea reglementărilor europene privind protecția datelor personale și stocarea înregistrărilor pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, Avocatul Poporului argumentează că instalarea acestor sisteme de supraveghere ar încălca drepturile fundamentale ale copiilor, conform legislației române și a regulamentelor europene, care prevăd protecția datelor personale și dreptul la viață privată.

În loc să se bazeze pe supravegherea permanentă, Avocatul Poporului propune soluții alternative, cum ar fi creșterea numărului de cadre didactice, angajarea de personal de pază, implicarea activă a părinților și cooperarea cu organizații neguvernamentale specializate.

Instituția condusă de Renate Weber respinge ferm propunerea de instalare a sistemelor de supraveghere audio-video în școli și subliniază că educația și respectarea drepturilor fundamentale ale copiilor trebuie să primeze în fața oricăror alte considerente.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img