Avocată

Un avocat bacauan a facut plângere la Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi impotriva SC Hachi Motors SRL Iasi, a administratorului acesteia si a unui agent de vânzari pe care ii acuza de înselaciune. Acesta reclama ca a platit avansul pentru un autoturism nou, insa masina nu i-a fost livrata si nici banii restituiti. Ulterior, a descoperit ca mai multe persoane din tara acuza ca au fost inselate de dealer-ul auto. “Autoturismul achizitionat nici nu a existat vreodata”, spune avocatul.

In februarie 2014, avocatul bacauan a mers la showroom-ul Honda Iasi, la dealer-ul auto Hachi Motors, si a incheiat contract pentru cumpararea unui autoturism Honda Civic model 2104, in cadrul promotiei Winter Sale. 15.627 lei a achitat drept avans pentru masina. “Cu agentul de vânzari am tinut legatura telefonic, dar si prin e-mail, astfel ca acesta pâna in data de 20.02.2014 mi-a rezervat autoturismul, pâna la plata avansului din partea subsemnatului din aceeasi zi, când s-a dispus si emiterea facturii de avans, plata fiind confirmata si de catre agentul de vânzari. Dupa plata avansului mi s-a promis livrarea autoturismului pentru data de 14.03.2014, pe motiv ca in România nu mai exista modelul selectat pe stoc, ci trebuie adus din Austria, ramânând un rest de pret de achitat de 62.607 ron. Acest termen de livrare nu a fost respectat.

Dupa mai multe discutii telefonice inregistrate, in data de 17.03.2014, am solicitat restituirea avansului platit, motivat de faptul ca mi-a fost comunicat un termen de livrare pentru data de 15.04.2014, faptul ca a trecut aproximativ o luna de la data platii avansului, precum si angajamentul ca nu va dura mai mult de 2 saptamâni livrarea”, spune avocatul in plângerea penala. Dupa mai multe convorbiri telefonice si pe e-mail, acestuia i s-a garantat restituirea avansului la sfârsitul lui martie 2014, insa acest lucru nu s-a intâmplat.

“Societatea m-a notificat cu privire la imposibilitatea de a-mi furniza autoturismul, fara însa de a proceda în consecinta la restituirea sumei încasate cu titlu de avans. C.I. mi-a comunicat ca societatea are probleme cu conducerea, ca ar exista o disputa intre administrator si finantator, si ca nu mai sunt dealeri autorizati de Honda Trading România, dar ca mi se va restitui avansul. Intr-un final, dupa ce am sesizat Honda Trading România, mi s-a comunicat ca autoturismul achizitionat de mine nici nu a existat, ori nici nu a fost produs”, arata avocatul. La câteva luni de la plata avansului, dealer-ul auto a disparut, iar avocatul a aflat de pe diferite site-uri de stiri ca in situatia lui mai sunt si alte persoane care reclama ca au fost tepuite.

Nu se cunoaste numarul pagubitilor

Despre un sir lung de acuzatii de inselaciune s-a scris in presa centrala si in cea locala din Iasi, incepând din 2014. Pe mediafax.ro a fost publicat un articol despre o ancheta declansata de politistii ieseni dupa ce mai multe persoane au reclamat ca au platit integral sau sume în avans pentru autoturisme sau motociclete Honda, însa dealerul autorizat al companiei din Iasi, Hachi Motors SRL, nu le-a mai livrat autovehiculele si nici nu le-a înapoiat banii.

Administratorul Hachi Motors, intr-un raspuns trimis pe e-mail, sustine ca nu are nicio vina si nicio legatura cu aceste scandaluri. “Este adevarat ca in perioada martie 2011 – octombrie 2013, am fost angajat al SC Hachi Motors SRL Dealer Honda pe o pozitie executiva având ca si pachet suplimentar de bonificatie 5 % din actiuni, dar societatea apartinea domnului M.R., actionar Honda Chisinau si CEO Elita 5 Group Chisinau. In anul 2013, datorita, in primul rând, politicii comerciale a importatorului Honda Trading România acceptata de catre proprietarul Hachi Motors SRL au aparut primele disensiuni intre mine si acestia, fapt care a dus la semnarea unui act notarial in data de 23 octombrie 2013, prin care am cedat actiunile respective si administrarea afacerii.

La data semnarii acestui act, toate masinile vândute erau livrate si nu existau datorii catre stat sau incidente de plata”, explica I.S. El confirma insa ca avocatului din Bacau i s-au luat bani in mod ilegal: “Referitor la domnul P., agentul de vânzari care i-a incasat avansul nu mai era angajat Hachi Motors din 2012, când a fost concediat de mine, fiind angajat pe o alta firma cu alt nume, alti actionari si alt administrator de catre noua conducere executiva, in ianuarie 2014, firma care nu avea calitatea de a reprezenta marca Honda, lucru dovedit si de faptul ca nu avea adresa cu nume@honda-iasi.ro, ci nume@omnicar.ro.”

Acesta este punctul de vedere trimis de fostul administrator I.S., ca raspuns la acuzatiile aduse de avocatul bacauan, cu mentiunea ca ne…. interzice sa-l publicam. Pentru a ne arata buna credinta, am ales sa nu ii publicam numele (pâna la finalizarea cercetarilor), insa, pentru o corecta informare, ne-am vazut nevoiti sa trecem peste “interdictia” impusa si amenintarile cu actiuni in instanta. Agentul de vânzari nu a raspuns la telefon si nici la solicitarea trimisa pe e-mail.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ