Eroii nu mor niciodata! Legendele nu mor niciodata! Eram tentat sa spun ca nici statuile nu mor niciodata, insa, in orasul meu, tocmai a mai murit o statuie, care se adauga la multele „decese” din ultimii 70 de ani. In curând va fi nevoie de un cimitir. De ce mor statuile, l-am intrebat pe directorul Directiei de Cultura a judetului Bacau, Petru Cimpoesu.

„Statuile sunt inlocuitori de idoli. A ridica o statuie unei personalitati inseamna a o ridica la rang de personalitate istorica, a-i atribui o valoare istorica, iar valoarea depinde intotdeauna de un context. Dar nu-i suficient, initiatorii au obligatia sa respecte legile, ceea ce nu se intâmpla de fiecare data când mai apare câte un bust, o statuie prin oras.” Revolutiile distrug si nasc statui, aud tot mai des. Ele vin cu statuile proprii, care le inlocuiesc pe cele care nu mai corespund „contextului”. Ne repezim cu buldozerul, cu târnacopul si le aruncam, in urale, la cimitirul istoriei. Si punem altele, mai mari si mai frumoase. Nicio statuie nu are termen de garantie nelimitat.

Unii pleaca, altii vin

PUBLICITATE

Acest demers jurnalistic pleaca de la un context. Dupa 1990, consemnam marirea si decaderea unor „personalitati istorice”. Bustul lui Lucretiu Patrascanu a fost inmormântat rapid, in furia postdecembrista; nimeni nu mai stie pe unde ar fi. Se pregateste parastasul bustului lui Mircea Cancicov, din parcul care-i poarta numele. O scurta viata a avut Decebal, in centrul orasului, dar si Kogalniceanu, din spatele Prefecturii.

Capul lui Decebal nu a rezistat prea mult
Capul lui Decebal nu a rezistat prea mult

O nefericita soarta a avut bustul poetului Mihai Eminescu, de la colegiul cu acelasi nume din Bacau, detronat de incurcatele ite ale revendicarilor. Ce am pus in locul lor? Putin, foarte putin: regele Ferdinand, care l-a detronat pe Bacovia, care a fost mutat la Universitatea „George Bacovia”), matematicianul Gheorghe Vrânceanu, in locul lui Patrascanu, un monument al ilegalistilor, o placa comemorativa. Pentru o vreme, sper ca destul de lunga, vor ramâne ca zestre Vasile Alecsandri, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfânt, Vasile Pârvan, idei si creatii ale ultimilor 25 de ani, dar si busturile din Parcul Cancicov, unele dintre ele oribile. Si Bacovia, ridicat in 1971.

Bunele intentii nu sunt suficiente

Ce are lumea cu statuile, continui sa-i solicit opinia domnului Cimpoesu. Am aflat ca nu oricum si in orice conditii o personalitate, artistica, istorica, din domeniul stiintei sau religioasa poate fi urcata pe soclu. Sunt legi, care pun conditii si criterii. Exemple sunt in tot judetul. Cel mai recent este cel de la Sascut, unde a fost ridicat pe un soclu o statuie a lui Stefan cel Mare. Mic, strâmb, turnat in beton, dat cu bronz si sfintit cu patru preoti. Sacrilegiu au spus artistii, ilegal au spus specialistii de la Directia de Cultura. Statuia a fost retrasa de pe domeniul public.

3. Stefan cel Mare - Sascut

O soarta si mai tragica a avut bustul marelui om de litere Alexandru Piru, amplasat in centrul comunei Margineni, locul de nastere al istoricului si criticului literar. In urma unei sesizari, când a fost controlat la acte, primarul comunei nu a avut ce prezenta, decât „este un om al locului”. „Din pacate, acel bust a trebuit sa fie dat jos. Nu avem nimic cu Alexandru Piru, doar cu primarul, care nu stie ce spune legea! Bunele intentii nu sunt suficiente pentru a ridica un monument”, spune directorul Cimpoesu.

Oamenii cu idei si solutii n-au cautare

Bacaul nu are prea multe statui si nici monumente istorice, iar când vorbim de statui, multe dintre acestea nu au o valoare artistica de necontestat, iar monumentele istorice ramase, pastrate, mai sunt putine.

„Bacaul este un oras urât, monoton, blocuri, blocuri, aruncate fara o viziune, fara simt artistic, de parca nu am avut si nu avem arhitect sef, de parca nu am avea un corp de arhitecti foarte bun, artisti plastici valorosi, insa marea problema a administratiei locale este ca nu-i consulta, cu toate ca este o legislatie in acest domeniu. Este vorba de consultare publica, unde se aduna oamenii cu idei si ofera solutii”
Petru Cimpoesu

Bacaul are personalitati culturale, din domeniul stiintific, care merita o evaluare si reevalaure, astfel ca patrimoniul orasului s-ar putea imbogati cu alte opere de arta, cu monumente de mare valoare, care ar putea fi amplasate si in alte zone ale orasului, nu numai in centru. Sa mai mentionam ca orasul nu are niciun monument inchinat unei personalitati feminine. Am retinut de la interlocutorul meu ca, in mediul urban, aprobarile pentru monumentele de for public sunt de competenta exclusiva a Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, care lucreaza pe lânga Ministerul Culturii, iar pentru mediul rural, avizele sunt date de comisiile regionale, dupa prezentarea unui dosar. Pentru judetul Bacau, avizele sunt date de comisia regionala cu sediul in Galati. Monumentul de for public este o opera de arta, confirmata, atestata de aceasta comisie.

Monumentul lui…MIG 21

Dar poate cel mai controversat monument este cel ridicat de primarul Romeo Stavarache la iesirea din Bacau, spre Onesti. Ce legatura are cu traditia si cultura noastra?

„Acel monument, acel avion, este unul de for public, insa nu are aprobarea Comisiei Nationale, primarul Romeo Stavarache neaga ca se incadreaza in aceasta categorie. In baza atributiilor noastre si dupa evaluare, noi am amendat primarul, conform legii.

Dumnealui a contestat in instanta sanctiunea, Directia de Cultura Bacau a câstigat procesul, insa judecatorul, nu stiu din ce motiv, n-a confirmat amenda, ci i-a dat un avertisment, cu toate ca legea este clara. In aceste conditii noi il vom amenda din nou, vom ajunge, probabil, iar in instanta, si atunci nu se mai poate da avertisment, pentru ca l-a dat o data”, afirma Petru Cimpoesu, director al Directiei Judetene pentru Cultura.

Mai trebuie precizat ca un aviz, o aprobare, nu se da dupa ce ai ridicat monumentul, ci, intotdeauna, inainte. In aceste conditii, este posibil ca avionul primarului sa „zboare” de pe soclu. E de la sine inteles ca nu se poate, nu putem ca fiecare, dupa cum ne taie capul, sa populam localitatile cu kitsch-uri, acreditate ca opere de arta de tot felul de maistri si ingineri.

In judetul Bacau sunt peste 200 de monumente inchinate unor importante personalitatI ale vietii spirituale, care au marcat istoria acestor locuri. Am solicitat opinia unor artisti plastici cu privire la cele mai frumoase si artistice monumente din Bacau. Iata si raspunsurile.

Ilie Boca, pictor: Clasamente…In arta este dificil si complicat. Totusi, in ordine – Statuia lui George Bacovia, de departe cel mai frumos si reusit omagiu adus de oras poetului. 2. Statuia poetului Vasile Alecsandri. 3. Alexandru cel Bun, din Piata Revolutiei (autor Mircea Spataru). 4. Chiar daca nu mai este pe soclu, o lucrare reusita este bustul lui Lucretiu Patrascanu (autor Vasile Gorduz).

Dionis Puscuta, artist plastic, presedinte al UAP: “Este greu, chiar si pentru un artist plastic sa faca un asemenea clasament. Ar fi trebuit sa stabilim, mai intâi, câteva criterii. Am sa incerc sa raspund intrebarii: Pe locul I – Statuia poetului George Bacovia, opera a sculptorului Constantin Popovici. 2. Alexandru cel Bun. 3. Bustul lui Lucretiu Patrascanu. 4. Bustul lui Decebal (autor Petre Pinca), care a fost dat jos fara argumente artistice, doar birocratice.
Ovidiu George Marciuc, grafician, profesor: 1. George Bacovia. 2. Stefan cel Mare si Sfânt (sculptor Mihai Marcu). 3. Bustul regelui Ferdinand I (autor Mihai Bejenariu). 4. Alexandru cel Bun.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

35 COMENTARII

 1. Ar trebui întrebați cetățenii orașului dacă MIG-ul e bine pus acolo și nu CImpoeșu, sau cum dracu-l cheamă. Uite de asta-mi vine să dau cu basca de pământ și să dau dracului “theaterstoace”, cultură și pe “reprezentanții” acesteia. În numele “culturii” oricărui cocalar pus cine știe cum și de cine pe-o funcție plătită din banii MEI, AI NOȘTRI i se pare că e îndreptățit să decidă el pentru comunitate; da poate eu și cu încă 140.000 de băcăuani nu vrem “cultura” ăstuia. Facă cultură la el în ogradă, și peste 7000 de ani dacă ne-o place îi facem și lui statuie…deocamdată MIG-ul e pe spațiul public, AL NOSTRU

 2. De CE nu incercam sa gasim o solutie acel avion nu deranjeaza pe nimeni. Sincer imi place si are totusi legatura cu viata orasului, Aerostar, unitatea militara si aeroportul. Sa gasim si solutii nu numai sa dam in cap ca asa ne spune particular.

 3. Pentru ca avionul sa stea legal in aer acolo unde este ridicat el, trebuie mai intai sa-l dam jos , apoi fugim repede sa luam autorizatie de la “cultura” si intrand in legalitate sa-l punem la loc pe soclu.” Autorizatia nu se emite dupa…. ci inainte”. Deci trebuie ras de pe soclu…..Nu-i este rusine lui Cimpoesu sa emita asemenea aberatii. Cred ca era intr-o stare euforica (ca sa nu zic altceva).

 4. Aflat intr-un con de umbra ,pentru a-si reveni a venit repejor cu aceasta idee nastrusnica .
  Bre nea Cimpoiesule ,ti s-a pus pata pe avion sau pe Romica?
  Nu ti se pare ca te bagi prea mult in seama?

 5. Avionul amplasat la iesirea din Bacau spre Onesti, este o emblema, o emblema a orasului Bacau. Poate ii facem un monument si lui Cimpoesu, un monument al prostiei.

 6. Ce are MIG ul cu Directia de Cultura?!? Este un simbol al orasului prin prisma unitatii de industrie aeronautica… Alte chestii sunt elucubratiile unora manevrati de interese ascunse!

   • Corect ce spuneti,dar nu trebuie marcat teritoriul cu un astfel de simbol.Putea sa fie pusa o statuie cu Alexandru Ioan Cuza,Ferdinand,Carol sau alte personalitati care ne-au marcat pozitiv existenta pe aceste meleaguri.Oricum nu cheltui atatia bani sa faci un sens giratoriu cu un simbol militar si cand cobori spre oras ,bulevardul este marcat de niste garduri,,militare” de tot rasul,parca este aruncat din,,avion”,asa de stramb este.

  • Este un simbol al unei etape din istoria aviatiei Romaniei si noi inca suntem in Romania.Nu am fost in URSS si nu suntem in NATO.Iar Bacaul are legatura cu MiG-ul.

  • Deocamdata, chiar daca suntem in NATO, tot MIGurile 21 ne vegheaza cerul, fie ele Sovietice. Si in facto, nu stiu ce a mai ramas sovietic din ele, probabil doar aripile in contextul in care au fost modernizate integral .

 7. Poate ar trebui sa facem un lant uman in jurul Mig.ului daca vor veni sa.l scoata de pe amplasament.Este suficient ca primaria sa solicite sprijinul cetatenilor,si vor gasi suficienti sustinatori.Nu ma deranjeaza ca au platit amenda din banul meu,in calitate de contribuabil.Decat sa.si serbeze ziua primarul in spatiul public cu mici si bere,mai bine sa lase un simbol a ce a mai ramas din industria bacaoana.

 8. A CATALOGA MIG ul CU O LUCRARE ARTISTICA, MI SE PARE O MARE ABERATIE. CE LUCRARI ARTISTICE A FACUT ACEST CIMPOIESU ,CA SA SI DEA CU PARERE DESPRE AMPLASAREA AVIONULUI, EL ESTE UN SIMBOL AL ORASULUI , AL UNEI UNITATI CIVILE SI MILITARE DE VARF, AL CELOR CE AU MUNCIT CU SARGUINTA, AL NOSTRU DACA VRETI. RATIUNEA VA INVINGE TEMERILE CA ACEST AVION VA FI MUTAT, CRED CA A PRIMIT ORDIN DE LA PARTID !!!!!! POLITRUC CIMPOIESU ASTA.

 9. daca tot au pis avionul ,nu puteau sa puna un IAR 99?? ..sau oricare alt model . …si nu acest simbol al aviatiei rusesti .tin sa cred ca inca mintile noastre sunt sub dominatie ruseasca

  • IAR 99 este inca in activitate. Nu crezi ca ar fi pacat sa punem un avion din putinele pe care inca le mai avem? MIG 21 o fi de provenienta ruseasca dar a fost in slujba tarii noastre. Ca un fapt divers, avionul de care vorbim este primul venit pe aerodromul BACAU.

 10. @ Cristi. Aceste avioane tin inca vie activitatea si nivelul de trai al bacauanilor. Americanii, veniti la Campia Turzii, Kogalniceanu sau Craiova, sustin ca MIG-urile, echipate la Bacau, sunt performante, deci le place si lor. Asadar (si) MIG-urile noatre fac parte din NATO. Nu il suport si nu mi-a placut niciodata Romica Stavarache dar (zic) a fost inspirat când a “amplasat” MIG-ul in sensul giratoriu. Intradevar, avionul nu are legatura cu cultura dar are o stransa legatura cu insasi viata bacauanilor.

 11. Bacaul este in oras foarte frumos dar nu este perfect. Luat pe portiuni este de o frumusete autentica dar desigur ca sunt si portiuni pe care nu ai vrea sa le vezi, iar aici vine mana magica, care gospodareste si armonizeaza, asa cum se intampla peste tot in lume. Cateodata, atmosfera “gri” te poate face sa crezi ca participi la o selectie naturala pe care deja ai pierdut-o daca esti prea interiorizat dar pot sa aduc o veste buna: vor veni si zile insorite.

 12. pentru cei ce nu fac diferenta intre producator si utilizator: UTILIZATI o sumedenie de dispozitive produse in china sau in lumea musulmana, spre exemplu. trebuie sa va consider filochinezi sau admiratori ai teroristilor islamisti? pana nu invatati sa tineti bine in maini bata sau stiloul, nu va lansati in polemica.

 13. Sunt mandru de acel avion amplasat acolo..nu toate orasele au asa ceva..tot timpul cascam gura in copilarie cum zburau acele MIG-uri in serile de vara lasand acea dara de foc in spate…e cel mai cool monument ….ne reprezinta …forta fie cu noi …ca in Stars War…iar licuriciul asta cum pl..mea il cheama …campoiesu .. ca nu ma deranjez sa apas CAPS …daca il da jos eu personal ii rup piciarele si ii bag un deget in ochi….bietul Stavarache cu toate ca si-a tras si el cateva mii de euro cu amolasarea MIG-ului acolo …ca sa-si mai faca si el o odaitza in jurul vilei…a facut totusi o fapta buna pt Bacau.

 14. Eu zic sa il punem in virful avionului pe stavarache iar pe cele doua aripi pe luchian si pe palar doar asa am curata Bacaul de gunoaie ,scuze pe coada marele zeu Benea

 15. Acest avion este o emblema, nu o statuie artistica! Din toata industria din sudul orasului Bacau mai exista doar Aerostar, fosta I.R.Av, fosta U.R.A. Infiintata prin anii ’50 pentru intretinerea si reparatia avionelor sovietice, a reusit sa devina prin eforturile si talentul bacauanilor o unitate de elita nationala, unde s-au fabricat peste 1 200 de avioane usoare IAK 52 pentru scoala si antrenament, dar la I.R.Av. Bacau s-a realizat si prototipul avionului cu reactie IAR 93. In prezent, la Aerostar se produc piese si subansamle pentru avioanele Airbus! Aerostar Bacau este dovada vie ca industria romaneasca NU a fost “o gramada de fiare vechi” asa cum a afirmat candva un vierme tradator de pe pozitia de conducere vremelnica in care a fost. Industria romaneasca trebuia doar modernizata tehnologic si am fi fost acum o tara puternica in Europa! Rog pe toti cetatenii Bacaului care pot sa sa vina cu argumente, sa nu taca!
  Stimate domnule Cimpoesu, daca decideti ca acest avion emblematic pentru orasul Bacau trebuie inlaturat, va rog insistent sa prezentati o alta propunere la fel de valoroasa ca simbol. Ce … coama calului sa punem in loc?

  Cu stima, Tudor Albu – Bacau

 16. Acel avion chiar este frumos. Eu cred ca atitudinea persoanelor de “cultura” care se preteaza sa faca altfel de afirmatii in numele comunitatii trebuie sa fie cu inclinatie spre comunitate nu impotriva. Daca reprezinti o comunitate inseamna ca esti un vizionar un lider nu un egocentrist. Sunt foarte impresionante aceste edificii. E mai usor sa distrugi decat sa construiesti ceva. Daca il daramati care sunt costurile? Din banii nostri pe ce baza luati decizii? Judecatorul probabil a apreciat frumusetea si grandoarea acelui edificiu. Consider ca de bun simt este sa faceti un sondaj dragi oameni de cultura sa vedeti care este reactia cetateanului inainte sa declansati o isterie… printre cetateni… Bine ca a revendicat (retrocedat) un print fals care este surpriza cercetat acum de DNA zeci de hectare de paduri si … Daca acel spatiu public a fost incalcat in interes public si nu cu un prejudiciu atat de mare se pot gasii si alte solutii…

LĂSAȚI UN MESAJ