După rafturile golite, românii se pregătesc de epidemie cu hârtie igienică, șervețele de bucătărie, vin, spirtoase și apă îmbuteliată. Râdem noi, glumim, da’ să vedeți cum vor arăta magazinele din țară când Germania va închide granițele…

Pentru că, în nemernicia sa, clasa politică nu a gândit mai mult de cei câțiva ani ai unei legislaturi. E drept, nici multinaționalele nu au stat degeaba și au băgat cărbune ca să obțină hălci cât mai mari din comerțul românesc până când l-au acaparat aproape pe tot. Astăzi, hipermarketurile și magazinele de cartier sunt fie germane, fie franceze.

Iar marfa din ele provine, în general din alte țări, nu din România. Deocamdată s-a închis granița cu Italia. O să sufere câteva sute de mii de italieni și româno-italieni care s-au învățat cu pastele și preparatele italienești. Dar nu vor muri de foame. Ce se va întâmpla, însă, când Germania va decide să-și închidă granițele? Când carcasa de porc nemțească nu va mai ajunge în magazine, când conservăraia produsă de Germania și împachetată frumos să semene cu produse grecești, britanice, italiene sau franceze nu va mai putea părăsi fabricile?

Că deja nemții au pus interdicție la exportul de provizii medicale cum ar fi măștile chirurgicale și dezinfectanții. Ia ghiciți cum o să arate magazinele! Cine mai are memoria neafectată își poate aminti acum câțiva ani când a fost o furtună de zăpadă care a blocat drumurile, cum se golisera rafturile din supermarketuri.

Atunci au fost doar câteva zile, nu s-a simțit prea mult. România nu mai deține de mult pârghiile sistemelor de urgență; poate să mai aibă ceva control pe sistemul medical, dar pe aprovizionarea populației cu produse de strictă necesitate nu are nici o putere. În fapt, aici este adevărata problemă a epidemiei.

Bolnavii vor fi tratați cum se va putea, nu mă îndoiesc de asta. În schimb, dacă se opresc rutele de aprovizionare externă, oferta internă nu poate acoperi cererea. Iar un sistem de aprovizionare de la rezervele statului nu știu să existe decât poate pe hârtie. Pentru simplul motiv că nici un primar nu știe exact câți cetățeni are în localitate.

Acestea fiind spuse, eu nu aș mai râde de cei care-și fac stocuri de alimente și de alte produse.

Acum, ia ziceți, erau sau nu bune magazinele lui Daea?