20 aprilie 2024
CulturăAvem un muzeu. Ce facem cu el?

Avem un muzeu. Ce facem cu el?

Palatul Ghika din Comanesti a fost retrocedat cu aproape doi ani in urma mostenitorilor proprietarului. Imobilul este fosta resedinta de vara a familiei Ghika, ridicat în 1890 si poarta semnatura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Ateneul Român si Palatul Bancii Nationale a României).

Paltin Sturdza, nepotul marelui boier si om politic Dimitrie Ghika, a câstigat procesul purtat în ultimii ani cu Primaria Comanesti, Curtea de Apel Bacau a decis ca Paltin are calitatea de mostenitor si de aceea i se cuvin, de drept, atât Palatul Ghika, cât si parcul ce-l înconjoara.

Nu intram in istorie, este cunoscuta destinatia Palatului dupa nationalizare: scoala, liceu, Casa Pionerului. De pe 1 decembrie 1983 aici a fost înfiintat Muzeul de Etnografie si arta “Dimitre Ghika Comanesti“, cu piese etnografice din microzona Trotusului de munte ( Palanca-Dofteana ) si lucrari de pictura contemporana româneasca provenite din patrimoniul Muzeului de Arta Bacau.



“Palatul nu este in administrarea noastra, insa avem acolo, in custodie, peste 1000 de piese de patrimoniu de etnografie si 150 de opere de arta plastica, semnate de mari artisti români. Am primit instiintarea de retrocedare, mai repede sau mai târziu, va trebui, cred, sa ne recuperam patrimoniul. Ce o sa facem cu el, este intr-adevar, o mare problema, deoarece spatii nu mai avem”
Mariana Popa, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau.

Situatia Palatului Ghika si a Parcului din Comanesti nu este înca clarificata. Paltin Sturdza nu a decis soarta Palatului si implicit, a Muzeului de Etnografie si Arta, dar, a lasat de înteles ca este dispus la o colaborare cu autoritatile locale.

“Legal, Palatul si Parcul nu ne mai apartin. In urma discutiilor cu reprezentantul mostenitorului am cazut de acord ca acest obiectiv sa-si pastreze destinatia. N-am incheiat niciun act, a fost doar o intelegere verbala. Suntem in cautarea unei solutii pentru acest muzeu, atunci când va trebui sa eliberam spatiul”, ne spune si Viorel Miron, primarul orasului Comanesti.

Timpul trece, atât orasul Comanesti, cât si Complexul Muzeal Bacau nu au solutii, iar o intelegere verbala nu tine loc contract.

Solutii pentru Muzeul din Comanesti

Din documetarea noastra nu se intrevede, in prezent, nicio solutie. Conform “traditiei” românesti, ne alarmam doar atunci când simtim viscolul din spate. Mai sunt doar doi ani si noul proprietar al Palatului Ghika ar putea sa-si faca cunoscut intentiile.

Directorul Complexului Muzeal este sceptic. “Mai intâi ar trebui exploarate variante in zona, tot in Comanesti sau in alt oras, cum ar fi Moinesti. Abia dupa aceea sa ne gândim la readucerea patrimoniului in Bacau. Convingerea mea este ca locul acelui patrimoniu, adunat din zona Trotusului este pe Valea Muntelui”, spune Mariana Popa.

Ce spune primarul municipiului Moinesti despre posibilitatea de a prelua patrimoniul de la Comanesti, expus acum in Palatul Ghika?

“Nu m-am gândit. Nu vreau sa ma pronunt, in conditiile in care Comanestiul, sunt sigur, nu a epuizat toate variantele. Este problema lor si nu cred ca nu o pot rezolva. Insa, daca s-ar pune o asemenea varianta, eu sunt dispus sa discutam. Cine nu si-ar dori un asemenea muzeu in oras?”
Viorel Ilie – primar al municipiului Moinesti

Timpul trece, si nu in favoarea celor care au de luat o decizie. Pentru a nu ajunge in situatii limita, ceea ce, cu siguranta, va naste solutii anapoda, cea mai urâta fiind ca intreg patrimoniu de la Comanesti sa fie aruncat intr-un beci, cum s-a mai intâmplat, Consiliul Judetean ar trebui sa cheme la aceasi masa toate partile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri