Săptămâna aceasta la Sala “Ateneu”, trei întâlniri cu muzica. În simfonicul de joi, Leonard Boga va dirija doua lucrari românesti si Maurice Ravel: Pavana pentru o infantă defuncta si Mama mea gâsca. Leonard Boga, licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de dirijat a lui Horia Andreescu, s-a perfecţionat cu Jorma Panula, Christian Badea şi a obţinut în 2011 o bursă la Bremen.

A susținut cu succes, concerte în stagiunile muzicale ale Filarmonicilor din ţară.
Cei 12 solişti ai Simfoniei de cameră enesciene sunt instrumentişti ai Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău: Ştefan Epuran – vioară, Iulian Bolog – violă, George Bosnea – violoncel, Stelian Dima Resmeriţă – contrabas, Georgiana Chelba – flaut, Emil Stancu – oboi, Nicuşor Mărdărescu – corn englez, Sergiu Muşat – clarinet, Pavel Ionescu Ambrosie – fagot, Laurenţiu Răducanu – corn, Marian Avasiloaie – trompetă, cărora li se alătură Viniciu Moroianu – pian, care ne-a mărturisit că a interpretat ca student această capodoperă. În formaţia de atunci s-a aflat Pavel Ionescu – managerul Filarmonicii, cu care ma reîntâlnesc astăzi. Simfonia m-a fascinat şi acum am oportunitatea de a o relua, cu bucurie.
Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de Dinu Lipatti, din păcate, este o lucrare aproape uitată. O capodoperă a patrimoniului concertant românesc, a avut voga ei în timpul vieţii lui Lipatti, de la a cărui naştere se împlinesc în ziua concertului 99 de ani. Mă bucur să-i fac dreptate interpretând Concertino, care a stârnit încântarea şi uluirea publicului meloman .

Vineri, Dan Cavassi – prim violoncelist la Filarmonica G. Enescu din Bucureşti şi Viniciu Moroianu – pianistul care a inaugurat în 2005 pianul Steinway de pe scena Ateneului băcăuan – doi virtuozi pentru care niciodată nu voi ezita să enumăr superlative – vor interpreta: Andantino cantabile din Sonata a II-a de G. Enescu, Siciliana de C.C. Nottara, Cântec vechi de Paul Constantinescu, Sonata a II-a de J. Brahms şi Fantasiestücke de Schumann pentru violoncel şi pian. Cei doi muzicieni cântă în ansambluri camerale, înregistrează CD-uri şi sunt invitaţi pe marile scene muzicale ale lumii.
Sâmbătă, ora 19, Gringo de România, concert acustic susţinut de “un chitarist excelent şi charismatic”, cum îl caracteriza Brian Spencer pe AG Weinberger, la Radio KUNV, Las Vegas.

PUBLICITATE

Ozana Kalmuski Zarea

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ