Avancronica muzicala. Retorica sublimului

0

Un simfonic cu creatii de Beethoven este asteptat de melomanii de pretutindeni, atât în Viena cât si în Bacau. Ludwig van Beethoven, supranumit “Titanul de la Bonn”, s-a nascut la mijloc de decembrie 1770. Cu înzestrari muzicale demne de invidiat, Ludwig face progrese rapide în muzica, la numai 14 ani fiind numit al doilea organist la Koln.

A studiat literatura si filozofia în orasul natal si la 22 de ani paraseste Bonn-ul pentru a-l urma pe Joseph Haydn la Viena. Cunoscut pentru cele 9 Simfonii, pentru Cvartetele de coarde, opere ori Missa Solemnis, Beethoven a dedicat pianului multe dintre compozitiile sale.

Ne referim aici la celebrele 32 de Sonate pentru pian, Variatiuni, cele 33 de Variatiuni pe un Vals de Diabelli considerate de regretatul dirijor Emanuel Elenescu o adevarata retorica a sublimului si un “testament” al muzicianului. Cele 5 Concerte pentru pian si orchestra. Istoria muzicii ni-l prezinta pe Ludwig van Beethoven ca pianist virtuoz. Tehnica monumentala. vizionarismul cu care prefigureaza romantismul, revolutioneaza si aprind imaginatia interpretilor. Afectat de surzenie, de repetate si de nevindecat depresii, Beethoven se stinge în urma unei pneumonii si odihneste alaturi de Mozart, la Viena.

Inspiratie si lirism, confesiune muzicala, ultimul Concert pentru pian si orchestra, “Imperialul” este interpretat, în aceasta seara de Mihai Ungureanu, pianist cu o impresionanta cariera artistica, etalata peste tot în tara si peste hotare, în aparitii solistice ori cameral mult apreciate de public si critica.

Universul beethovenian, atât de bogat în imagini poetice si putere creatoare, îl inspira pe dirijorul George Hariton (foto) sa conduca orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” în paginile .Simfoniei a III-a, “Eroica”. Cu fiecare nou concert, George Hariton îsi consolideaza experienta în fata ansamblului simfonic si convinge auditoriul, cu talent.

La sfârsitul saptamânii, Sala “Ateneu” gazduieste Recitalul de pian la patru mâini al italienilor Monica Secondini si Virgilio Volante.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ