Sfintele sarbatori pascale catolice mi-au adus în minte cuvintele lui Wolfgang Amadeus Mozart – compozitor ale carui lucrari le vom asculta astazi: “Este o mare consolare pentru mine sa-mi amintesc ca Domnul, pe care l-am simtit aproape, în credinta umila precum un copil, a suferit si a murit pentru mine si ca El se va uita la mine cu dragoste si compasiune”.

Uvertura la opera “Rapirea din Serai”, compusa de Mozart în 1782 deschide seara simfonica dirijata de Ovidiu Balan, dirijorul permanent al Filarmonicii “Mihail Jora”. Binecunoscut publicului, maestrul Ovidiu Balan face parte dintre conducatorii de ansambluri simfonice care fac o bucurie din interpretarea fidela a bogatiei de nuante dezvaluita de muzica mozartiana. L-am auzit adesea spunând: „fiecare reîntilnire cu Mozart e o revelatie”.

Dintre cele 5 Concerte pentru vioara, din creatia mozartiana, vom audia Concertul nr.5 pentru în La Major K 219 (1775), în interpretarea Madalinei Lohan, artist instrumentist în orchestra bacauana.
Capodopera a creatiei simfonice universale, Simfonia în re minor de César Franck, creata în 1888 tine capul de afis al tuturor institutiilor muzicale ale lumii.

La concertul de concerte de vineri, la pupitrul Filarmonicii se afla un talentat discipol al maestrului Balan, George Hariton. El va acompania pe Ana Maria Cioroparu – flautista la Filarmonica Jora în Concertul în re minor de C. Ph. E. Bach. În aceeasi seara vor evolua Andrei Preda în Concertul nr.1 pentru pian si orchestra de F. Mendelssohn Bartholdy si Monica Bejanaru, în Concertul pentru viola si orchestra de B. Bartok.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ