Este o bucurie sa ai la pupitrul dirijoral al orchestrei bacauane pe maestrul Petre Sbârcea, nume de referinta al culturii românesti. Domnia sa a studiat la Brasov în perioada liceului si în dirijat este discipolul reputatilor maestri Antonin Ciolan si Sergiu Celibidache. A avut o prodigioasa activitate ca director si prim dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, la Opera Româna din Cluj-Napoca. Cetatean de onoare al Clujului, este profesor universitar la Academia de Muzica, Doctor Honoris Causa al Universitatii “Babes-Bolyai”.

Nenumarate premii si distinctii întregesc tabloul reusitelor acestui mare muzician, care si-a perfectionat arta dirijorala în Italia, Franta si Statele Unite ale Americii.

Acesta a dorit si a reusit sa transmita prin muzica ”mai mult decât o lectie despre frumos, un mod de a trai, de a simti, de a educa.” Stau marturie concertele la pupitrul tuturor Filarmonicilor si Operelor din România, numeroasele înregistrari, turneele de succes în Germania, Ungaria, Franta, Iran, Bulgaria, Austria, Belgia, Rusia, Adzerbaidjan, Olanda, Elvetia, Italia, Luxemburg, Republica Moldova.

PUBLICITATE

Programul serii cuprinde Concerto grosso nr. 1 a compozitorului român Filip Lazar, Concertul nr. 1 în fa diez minor pentru vioara si orchestra, de H. Wieniawski, interpretat de un violonist reprezentativ al generatiei sale, Mircea Calin. Premiat la Concursul International de Vioara „Wieniawski” (Polonia), acesta va fi invitat pe marile scene ale lumii. În 1991 va primi la Berlin, Arcusul „Hans-Karl Schmidt” de la celebrul Ruggiero Ricci. În lucrarile lui J. S. Bach, E. Ysaÿe, N. Paganini, B. Bartók si G. Enescu, Mircea Calin si-a dovedit virtuozitatea si talentul.

O superba si dificila pagina simfonica, Suita a II-a “Daphnis si Chloé” a lui Maurice Ravel încheie acest concert, cu siguranta, memorabil.

Duminica, la matineu, Concertul profesorilor Cursurilor Internationale de Dirijat. Lucrari de Copland, Gershwin si Hindemith. La pupitru: Charles Gambetta, Robert Gutter (SUA) si Ovidiu Balan. Solist, pianistul Italian Alberto Lodoletti.

Ozana Kalmuski Zarea

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Frumoase cuvinte alese, doamna Ozana, insa poate ar trebui sa schimbati ceva din modul in care promovati concertele filarmonicii. E pacat sa vezi sala goala in atatea reprezentatii de calitate. Sunt sali de concerte in tara unde biletele se vand cu o luna in avans… La Bacau, ceva nu functioneaza si cred ca e timpul sa ne intrebam ce!

    • Eiii….nu fi rău Vasile! Sala goală…cum așa?! Eu, acum câțiva ani buni, am văzut o îngrămădeală de nemaipomenit la Ateneu, aproape că nu aveam loc pe trotuare să trec înspre casă de la liceu; Da, adevărat, era Miss Piranda sau ceva de genul ăsta al balaurilor ;))…semn că ăia iubesc cultura mai mult de românii :)))

LĂSAȚI UN MESAJ