Prima formație a Filarmonicii, cronologic vorbind, Orchestra de cameră Tescana a fost înființată de dirijorul Ovidiu Bălan în 1975, cu scopul declarat de a se dedica cu precădere muzicii enesciene care avea să se cânte în edițiile succesive ale Festivalului Enescu – Orfeul Moldav, la Tescani. Constituirea acestei orchestre, avea ca punct de coagulare un colectiv de tineri instrumentiști absolvenți de Conservator, de la care se putea pretinde un nivel de exigență la standardele formațiilor similare din alte părți. Foarte repede, formația se impune în viața muzicală, aprecierile favorabile constituind un motiv pentru a fi invitată în 1979 la Festivalul internațional de Tineret de la Bayreuth, la Vara muzicală din Obermain – Germania, la Primul Festival interbalcanic de muzică simfonică de la Atena în 1989. Prestațiile sale au întrunit sufragiile criticii de specialitate și ale publicului meloman din țările unde orchestra a concertat.

Orchestra de cameră dirijată de Valentin Doni – al doilea dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora, binecunoscut și în ipostază de compozitor, muzician ce are titlul de Cavaler al Ordinului în Arte și Litere, acordat în 2002 de Guvernul Francez, Maestru în artă (1999) – va dirija Orchestra de cameră într-un program foarte atrăgător: Aria lui Lenski din opera ceaikovskiană Evgheni Oneghin și Simfonia 40 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucrările concertante: Concert pentru două violoncele de G. Fr. Haendel și Concertul pentru violoncel nr.1 de J. Haydn, vor fi interpretate de doi binecunoscuți muzicieni – tată și fiu: Marin și Ștefan Cazacu. Marin Cazacu este nu doar un violoncelist de excepție, un profesor care a instruit la nivel de performanță, dar și un deschizător de drum; a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, Cvartetul Cellissimo și formația Violoncellissimo, alcătuită din 8-20 de violonceliști, cu care abordează un variat repertoriu.
Fiul său, Ștefan Cazacu, grație talentului muzical, a cucerit laurii unor importante competiții și a concertat în țară și străinătate.

PUBLICITATE

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ