„Toate lucrurile profunde sunt cântec. Se pare că, partea esențială a noastră cântă, ca și cum restul ființei noastre ar fi doar o cusătură ascunsă sau un înveliș fără mare valoare”, scria Thomas Carlyle. Orașul liniștit – lucrarea compozitorului american Aaron Copland, născut în 1900 la Brooklyn, format la școala Nadiei Boulanger, autorul unor muzici care au făcut înconjurul lumii și deliciul ascultătorilor – va fi interpretat de doi instrumeniști ai Filarmonicii Mihail Jora: Marian Avasiloaie – trompetă, Mihaela Gioacăș – corn englez, acompaniați de orchestra de coarde.

Dintr-o creație imensă, nevalorificată în întregime nici până astăzi a compozitorului Joseph Haydn, vom audia Simfonia în Re Major, Londoneza. O muzică care și-a păstrat prospețimea și definește clasicismul muzical. „Una din revelaţiile ce vor ieşi la suprafaţă din haosul actual va fi redescoperirea lui Haydn, consacrarea meritată a geniului său, puţin sau rău cunoscut de atâta vreme… Adevărata eră a lui Haydn nu a început încă”, nota violoncelistul Pablo Casals, în 1955.

Simfonicul dirijat duminică, 29 noiembrie, ora 18,30 de Rimma Sushanskaya se va încheia cu Simfonia nr.9 în mi minor, op.95 „Din Lumea Nouă” pe care Antonín Dvořák a compus-o în 1893. „În cântecele negrilor am găsit o bază sigură pentru o nouă şcoală muzicală naţională. America poate să aibă o muzică a ei, o muzică frumoasă, crescută chiar din pământul ei şi având caracterul ei deosebit – vocea firească şi liberă a unei mari naţiuni”.
Violonista de talie mondială născută la St. Petersburg, Rimma Sushanskaya a fost ultima discipolă a maestrului David Oistrakh, cu care a studiat la Conservatorul din Moscova, perioadă în care a câştigat nenumărate premii şi medalii. După ce părăsește Uniunea Sovietică, Rimma impresionează cu “extraordinara intensitate a virtuozităţii sale strălucitoare”. Concertează și dirijează în Vest, unde are angajamente de succes în importante săli din Germania, Rusia, Israel, România, Ukraina şi Marea Britanie. Washington Post, titrează: “una dintre marile violoniste care trăiesc astăzi”! Profesoară la Conservatorul din Birmingham, Rimma Sushanskaya locuiește în orașul în care s-a născut Shakespeare – Stratford upon Avon – unde organizează un Festival de virtuozitate, la care participă studenți violoniști din Anglia și din întreaga lume.

PUBLICITATE

Fie că transmite experiența sa studenților violoniști, fie că interpretează sau dirijează ample lucrări, precum Simfonia a IX-a de Beethoven ori Simfonia cu orgă de C. Saint – Saens, Rimma Sushanskaya atrage publicul spectator prin carisma puternic dominatoare a personalității sale artistice.

OZANA KALMUSKI ZAREA


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ