28 martie 2024
CulturăAvancronica muzicală: INVITAT ACASĂ

Avancronica muzicală: INVITAT ACASĂ

Prinţe, ceea ce sunteţi dumneavoastră o datoraţi întâmplării. Ceea ce sunt eu, mi-o datorez mie însumi. Prinţi vor exista cu miile, însă Beethoven este unul singur, îi scria Titanul de la Bonn într-o scrisoare principelui Lichnowsky. Compozitor care a dat clasicismului muzical semnul trecerii spre era romantică, Beethoven a compus cinci concerte dedicate pianului. Al treilea, în ton minor, op.37, creat la 1800, îl vom asculta în această seară în interpretarea pianistei Ilinca Dumitrescu. Această mare artistă a avut șansa de a se forma sub îndrumarea Cellei Delavrancea și a compozitorului Mihail Jora. A studiat la Conservatorul Ceaikovski din Moscova cu alți profesori celebri: Iakov Flier și Stanislav Neuhaus. Pianistă, muzicolog, directoare a Muzeului Național George Enescu din București în perioada 1994 – 2006, pedagog, actualmente realizator și producător al emisiunii „Ilinca Dumitrescu și invitații săi” la TvH, are o impresionantă carieră artistică, desfășurată în oraşe din 5 continente, 44 de ţări, 37 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. „Ilinca Dumitrescu – immense artiste”, notează Ouest France, Nantes, Franţa, 2001). Succesele sale sunt consemnate în prestigioase publicații din întreaga lume, unde este aplaudată mereu, la scenă deschisă.

Ne vom bucura și de un concert preclasic, La Notte, Concertul în Si bemol Major RV 501 pentru fagot și orchestră de Antonio Vivaldi, în interpretarea fagotistului Vasile Macovei. Originar din Bacău, el este, putem spune, „invitat acasă”. Laureat al Concursului Internaţional de la Markneukirchen (1978), fagotistul Vasile Macovei are o susţinută activitate solistică în ţară şi străinătate. Efectuează turnee în: Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, R. Moldova, Marea Britanie, Spania, Mexic, Danemarca, Japonia, India, Finlanda, Malaysia, China, Egipt, Grecia, Coreea de Sud, participă la importante festivaluri internaţionale: „George Enescu” şi Festivaluri de muzică nouă la București, Bourges, Huddersfield, Geneva, Cagliari, Bratislava, Sofia, Mexic, Torino, Paris, Valencia, Chişinău, Budapesta etc In prezent muzicianul este prim fagotist solist al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti, iar din 2004 doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, autor al volumul de poezii „Sfere sculptate”, publicat în anul 2000. Se remarcă ca solist și în ansambluri cameral în concerte ce sunt imortalizate pe CD-uri, în înregistrari audio și video.

Lucrarea simfonică pe care dirijorul concertului, maestrul Ovidiu Bălan a ales-o este Simfonia nr. 39 în Mi bemol Major KV 543, opus , compus în anul 1788, ce face parte din Trilogia finală a lui Wolfgang Amadeus Mozart, fără îndoială, o capodoperă a muzicii clasice.
Un concert ce ar putea fi așezat sub cuvintele lui Beethoven: „Trebuie să jertfeşti, trebuie necontenit să jertfeşti artei tale toate nimicurile vieţii!”.



OZANA KALMUSKI ZAREA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri