Filarmonica băcăuană închide, cu simfonicul din această seară stagiunea de concerte 2015-2016. La pupitrul dirijoral se află Walter Hilghers, care a ales un program deosebit de interesant: trei piese în primă audiție: Fu Tung Wong – Poemul simfonic “Xiao Feng”, Ralph Vaughan Williams – Concertul pentru tuba bas şi orchestră , Ionel Dumitru – Dans românesc Nr. 2 pentru tuba bas şi orchestră (Arr.: Willi März) și o lucrare consacrată, Simfonia I de Johannes Brahms.

Walter Hilgers a studiat tuba, contrabasul şi pianul, în cadrul Universităţii de Muzică din Aachen. Tubist în orchestra din la Düsseldorf,în Orchestra Festivalului de la Bayreuth, la NDR Sinfonieorchester – Hamburg și Orchestra Filarmonicii din Viena, de-a lungul celor treizeci de ani de activitate a cântat sub bagheta unor muzicieni celebri: Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, André Previn, Pierre Boulez, Georg Solti, James Levine, Seiji Ozawa, Riccardo Muti, Bernard Haitink şi Günter Wand.

În calitate de membru fondator al prestigiosului ansamblu “German Brass”, alături de colegii săi a susţinut concerte timp de peste 25 de ani. Pedagog renumit, începând din 1978, desfăşoară o intensă activitate didactică la Universităţile de Muzică din Düsseldorf, Aachen , Lübeck și Hamburg, Weimar. În ultimii ani, ca urmare a valoroasei sale activităţi solistice şi didactice, Walter Hilgers se bucură de o binemeritată recunoaştere internaţională, atât în ţările europene, cât şi în S. U. A., America Latină şi Asia. Începând din stagiunea 2007-2008, Walter Hilgers deţine statutul de dirijor principal invitat al Filarmonicii “Banatul”.

Solistul serii este tubistul Siegfried Jung, născut la Timișoara, a studiat tuba și s-a specializat la Universitatea de muzică „Franz Liszt“ din Weimar – Germania. Din 1999 este tubistul orchestrei Teatrului Naţional din Mannheim. A predat tuba ca docent universitar la Conservatorul de muzică al Universităţii din Mannheim, la Universitatea de muzică din Frankfurt-Main. Siegfried Jung este un profesor căutat şi apreciat la cursuri de măestrie atât în ţară cât şi în străinătate. Siegfried Jung a colaborat ca tubist invitat, la renumite orchestre europene .

Un concert de ținută, ce încununează activitatea fastă a unui an în care ansamblul băcăuan a sărbătorit șaizeci de stagiuni de concerte.

Ozana Kalmuski Zarea