Dirijorul concertului din această seară, Gheorghe Costin este invitat la toate orchestrele din ţară, iar calitatea prestaţiilor sale, vastul repertoriu şi muzicalitatea, îl recomandă şi în străinătate. Gheorghe Costin a beneficiat de îndrumarea şi preţuirea unor mari personalităţi dirijorale, precum Sergiu Celibidache şi Erich Bergel. A fost dirijor permanent la Filarmonica din Tg. Mureş , Iaşi, din 2001 aflându-se la pupitrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

În pauza repetiţiei, maestrul a avut amabilitatea de a ne dezvălui două proiecte importante pregătite minuţios pentru acest an: Requiem-ul de W.A. Mozart, pe care îl va dirija în Joia Mare la Filarmonica din Braşov, cu Corul din Cluj şi poemul simfonic Aşa grăit-a Zarathustra de R.Strauss, la Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, în mai.

Gheorghe Costin
Gheorghe Costin

Un program preponderent de muzică rusă la Sala Ateneu, care se va deschide însă cu o lucrare românească, interpretată în primă audiţie pe această scenă.

PUBLICITATE

Autoarea Concertului pentru pian şi orchestră, ce „evocă în mare masură arhetipuri ale folclorului muzical transilvănean”, cu o tehnică de lucru asemănătoare celei din vechile ţesături româneşti este Cornelia Tăutu, discipol a lui Mihail Jora, realizatoarea coloanei sonore a filmelor „Zidul” şi „Moromeţii”, pentru care a fost distinsă cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România. Lucrarea Corneliei Tăutu şi Concertul nr.1 pentru pian op.35 în do minor de Dmitri Şostakovici, vor fi interpretate de Remus Manoleanu, conferenţiar dr. la Universitatea de Muzică din Bucureşti, pianist cu o valoroasă carte de vizită. Câştigător al bursei naţionale George Enescu în 1972, se specializează la Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova, cu profesorul S. Neuhaus. Solo-ul de trompetă este asigurat de Cristian Chiperi.

Simfonicul se încheie cu Simfonia a II-a în do minor a lui Alexandr Skriabin, artist care afirma că: ”Muzica are o forţă incomensurabilă, chemată să transforme omul şi întregul univers.”

Ozana Kalmuski Zarea

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ