Ca în fiecare an, în luna iunie la Filarmonica „Mihail Jora” se desfăşoară timp de două săptămâni, apreciatele Cursuri Internaţionale de Dirijat, conduse de muzicienii americani Robert Gutter şi Charles Gambetta, alături de Ovidiu Bălan şi Pavel Ionescu.

Deja această Academie de studii dirijorale avansate, este cunoscută şi recunoscută, ceea ce face ca studenţi din toată lumea să se înscrie. Zilele de studiu şi aprofundare sunt realizate cu sprijinul orchestrei băcăuane şi se finalizează cu două concerte, în care tinerii demonstrează nivelul lor muzical.

Aşadar, în concertul din această seară vom audia: partea I din Simfonia a IV-a de Ludwig van Beethoven dirijată de Jongbin Kim (Republica Coreea), o arie mozartiană din opera Cosi fan tutte cu mezzosoprana Florentina Onică – la pupitru Yohan Kwon din SUA, duetul “Mon cœur s’ouvre à ta voix” din opera Samson şi Dalila de C. Saint Saens, cu aceeaşi mezzosoprană şi tenorul Adrian Dumitru, sub bagheta lui Francis Ku din Hong Kong. Seara se va încheia cu Dansurile din Galanta de Zoltan Kodaly, dirijate de un “veteran” al acestor cursuri, americanul Ken Yanagisawa.

PUBLICITATE

În a doua seară de concerte, vineri, 17 iunie, la ora 18,30 ne vom reîntâlni cu Jongbin Kim, ce va continua lucrarea beethoveniană şi Francis Ku, în paginile Fanteziei pe o temă de Thomas Tallis de R. V. Williams. Simfonia nr.4 (p.I) de Beethoven va fi dirijată de Shivy Sheng (SUA). Dawn Sonntag (SUA) îl va acompania pe Adrian Dumitru într-o arie din opera Flautul fermecat de Mozart, iar Ian Niederhoffer (SUA), va dirija celebra “Una voce poco fa” din “Bărbierul din Sevilia” de Rossini, solistă: Florentina Onică.

Două seri promiţătoare la Sala “Ateneu”, cu muzică clasciă, consacrată, pe care publicul meloman o aşteaptă mereu cu nerăbdare, un prilej unic pentru tinerii dirijori de a se afirma şi a profesorilor de a se bucura de rezultatele lor.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ