AVANCRONICĂ MUZICALĂ: Concert de Ziua Culturii Naționale

1

Este în tradiţia de ani de zile a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău să programeze lucrări aparţinând compozitorilor români. În concertul din această seară vom audia cele 3 Dansuri româneşti, compuse în 1950 de Theodor Rogalski. Câştigător al Premiului I George Enescu în 1929, Rogalski a reprezentat cultura română ca dirijor, compozitor şi pianist.

Discipol al lui Mihail Jora, Paul Constantinescu – autorul Oratoriului de Crăciun şi al Nopţii furtunoase, a compus Concertul pentru pian în anul 1952, lucrare ce a fost premiată cu Premiul de Stat clasa I, în 1954.

Interpretul lucrării, pianistul Horia Maxim, îmi mărturisea, la repetiţie: îl consider unul dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun concert pentru pian al muzicii româneşti. Este bine scris, atrăgător şi are “lipici” la public. Iar în Bacău e o orchestră foarte bună, orchestră obişnuită să lucreze şi să colaboreze cu solistul.

Aici, într-o ambianţă acustică bună, cu un pian pe măsură, vii şi cânţi cu plăcere. Poema Română – lucrare compusă în anul 1898 cu care George Enescu debutează la Concertele Colonne din Paris, încheie programul dirijat de Cristian Lupeş – cel care va conduce orchestra băcăuană în septembrie, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Vineri, 20 ianuarie, sunteți invitaţi la Sala “Ateneu” pentru a asculta recitalul de pian susţinut de Cătălin Şerban, pianist român care îşi desfăşoară activitatea artistică la Berlin. Câştigător al Premiului special la Concursul Internaţional din Sennigalia – Italia, Cătălin va interpreta Sonata în Sol Major de Franz Schubert, Sonata a V-a de Alexadr Skriabin şi 24 de Preludii op.28 de Fr. Chopin.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ